Ero sivun ”Mare Crisium” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
WikitanvirBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.1) (Botti lisäsi: ar:بحر الشدائد
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 12: Rivi 12:
Ajankohta =27 June 2007 | Julkaisupaikka = | Julkaisija = Department of Astronomy, Columbia University, Columbia Astrophysics Laboratory,| Viitattu = | Kieli =englanti }}</ref>.
Ajankohta =27 June 2007 | Julkaisupaikka = | Julkaisija = Department of Astronomy, Columbia University, Columbia Astrophysics Laboratory,| Viitattu = | Kieli =englanti }}</ref>.


== Viitteet ==
== Lähteet ==


<references/>
<references/>

Versio 5. helmikuuta 2011 kello 13.42

Mare Crisium

Mare Crisium eli Vaarojen meri on kuun meri (lat. mare) Kuun pohjoisella pallonpuoliskolla. Se sijaitsee koilliseen Mare Tranquillitatiksesta. Muodoltaan se on lähellä soikiota, pääakselin ollessa itä-länsisuunnassa. Merta ympäröi vuorivalli. Pinta-alaa sillä on noin saman verran kuin Britteinsaarilla eli 176 000 neliökilometriä ja halkaisijaa noin 570 kilometrin verran. Mare Crisium on valtava asteroiditörmäyksessä syntynyt kraatteri, joka on täyttynyt Kuun sisuksista pursunneella laavalla, joka on jähmettynyt basaltiksi.

Neuvostoliiton kuuluotaimista Luna 15 ja 24 laskeutuivat alueelle, ensin mainittu yritti hakea näytteitä huonolla menestyksellä, laskeutumisrakettien pettäessä luotain murskaantui Kuun pintaan. Tämä tapahtui samaan aikaan Apollo 11:n laskeutumisen kanssa. Luna 24 taas onnistui näytteenotossaan ja toi 1976 Maahan asti 170 grammaa vaaleata "kuuperää", Neuvostoliiton kuuohjelman suurimman kuunäytteen.

Meren pinnalla kulkee monia pitkiä ryppyjonoja (dorsum latinaksi), Dorsum Oppelin ollessa suurimpia näistä, ja kraattereista Picard on ehkä silmiinpistävin. Mare Crisiumin alla on suuremman painovoiman alue, massakeskittymä eli maskoni. Mare Crisiumiin liittyy samankeskisiä vuorikehiä, joiden läpimitat ovat 360, 540, 740, 1080 ja 1 600 km. Näistä merkittävin on 740 km läpimittainen[1]. Altaan syvyys on jopa 4,57 km. Meren sijainti on 17.0°N, 59.1°E.

Mare Crisiumin alueella on nähty jonkin verran normaalia enemmän väitettyjä Kuun outoja, lyhytkestoisia TLP-ilmiöitä, joiden syistä kiistellään kovasti.[2].

Lähteet

  1. http://the-moon.wikispaces.com/Mare+Crisium
  2. Arlin P.S. Crotts: Transient Lunar Phenomena: Regularity and Reality (PDF) (Sivu 11) 27 June 2007. Department of Astronomy, Columbia University, Columbia Astrophysics Laboratory,. englanti
Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.