Ero sivun ”Keltainenjoki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.5.2) (Botti lisäsi: war:Darag nga salog
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: mk:Хоангхо
Rivi 73: Rivi 73:
[[lt:Chvangchė]]
[[lt:Chvangchė]]
[[hu:Sárga-folyó]]
[[hu:Sárga-folyó]]
[[mk:Хоангхо]]
[[ml:ഹ്വാംഗ് ഹെ നദി]]
[[ml:ഹ്വാംഗ് ഹെ നദി]]
[[mr:ह्वांग हो नदी]]
[[mr:ह्वांग हो नदी]]

Versio 22. tammikuuta 2011 kello 05.27

Keltainenjoki
Keltaisenjoen kartta
Keltaisenjoen kartta
Alkulähde Bayankeravuori
Laskupaikka Bohainmeri
Maat Kiina
Pituus 5 464 km
Alkulähteen korkeus 4 500 m

Keltainenjoki eli Huanghe (yksink.: 黄河; perint.: 黃河; pinyin: Huánghé; Wade-Giles: Hwang-ho), on 5 464 kilometrin pituinen ja Kiinan toiseksi pisin joki. Sitä pitempi on vain Jangtse. Nimensä joki on saanut vedestään, joka kuljettaa mukanaan runsaasti sedimenttejä, jotka värjäävät joen veden kellanruskeaksi.

Keltaisenjoen alkulähteet ovat 4 500 metrin korkeudessa Bayankeravuorien pohjoisrinteellä Qingzuangin tasangolla Qinghain maakunnassa.

Kiinan pitkän historian aikana Keltaistajokea on pidetty sekä siunauksena taivaasta että piruna helvetistä. Historiankirjoituksen mukaan joen uoma on muuttunut merkittävässä määrin vuoden 602 eaa. jälkeen ainakin viidesti ja suojavallit ovat murtuneet yli 1 500 kertaa. Vuonna 1194 tapahtunut suuri uomanmuutos kaappasi Huaijoen vesistön seuraavien 700 vuoden ajaksi. Keltaisenjoen muta kirjaimellisesti tukki Huaijoen suun ja ajoi tuhannet kodeistaan. Joki siirtyi nykyiseen uomaansa vuonna 1897 vuonna 1855 tapahtuneen viimeisimmän uomanmuutoksen jälkeen. Tällä hetkellä Keltainenjoki virtaa Jinanin, Shandongin maakunnan pääkaupungin, läpi ja laskee Bohainmereen.lähde?

Joen keltainen väri tulee virran mukana kulkevasta hiesusta. Vuosisatoja kestänyt hiesuttuminen ja patoaminen on saanut aikaan sen, että joki tulvii erityisen vaarallisesti ympäröiville pelloille. Toisen maailmansodan aikana Tšiang Kai-šekin johtamat Guomindangin joukot mursivat Keltaisenjoen suojavallit hidastaakseen japanilaisten joukkojen etenemistä. Joki tulvi laajalla alueella ja aiheutti 900 000 hengen menetyksen.lähde?

Joskus Keltaisestajoesta käytetään nimitystä Zhouliu (濁流) eli Mutainen virta. Kiinalainen sanonta "kun Keltainenjoki on kirkas" vastaa suomalaista sanontaa "kun Helvetti jäätyy".lähde?

Hebein ja Henanin maakuntien nimet tulevat Keltaisenjoen nimestä Huanghe. Niiden nimet tarkoittavat "pohjoiseen" ja "etelään (Keltaisesta) joesta".

Muita kaupunkeja, joiden ohi Keltainenjoki virtaa: Lanzhou (Gansussa).

Keltainenjoki Lanzhoun luona.

Malline:Link GA