Ero sivun ”Suuri peli” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Toveri (keskustelu | muokkaukset)
p Yhdistynyt kuningaskunta|
Rubinbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: uk:Велика гра
Rivi 53: Rivi 53:
[[sv:Det stora spelet]]
[[sv:Det stora spelet]]
[[tr:Büyük Oyun]]
[[tr:Büyük Oyun]]
[[uk:Велика гра]]
[[ur:عظیم چالبازیاں]]
[[ur:عظیم چالبازیاں]]
[[zh:大博弈]]
[[zh:大博弈]]

Versio 4. marraskuuta 2010 kello 21.31

Persian–Venäjän raja ennen ja jälkeen Gulistanin sopimuksen

Suuri peli (The Great Game) tarkoittaa Venäjän ja Britannian strategista kilpailua Keski-Aasian hallinnasta 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Käsitteen keksijäksi mainitaan usein tiedustelu-upseeri Arthur Conolly (1807−1842), mutta tunnetuksi sen teki Rudyard Kipling romaanissaan Kim (1901).

1800-luvun alussa Britannian hallitseman Intian ja Venäjän keisarikunnan alueen välissä oli noin 3 000 kilometriä eurooppalaisille lähes tuntematonta aluetta. Venäjän laajeneminen Keski-Aasiaan johti imperialistisen diplomatian, tutkimusretkien ja vakoilun täyttämään valtapeliin, jossa keskeisenä alueena oli Afganistan. Suuri peli johti uhkaaviin konflikteihin, mutta ei koskaan eskaloitunut avoimeksi sodaksi suurvaltojen välillä.

Suuren pelin katsotaan yleensä alkaneen vuoden 1813 Gulistanin rauhansopimuksesta, jossa suuria alueita silloisesta Persiasta liitettiin Venäjään, ja ainakin intensiivisessä muodossaan päättyneen vuoden 1907 brittiläis-venäläiseen sopimukseen, jossa imperiumien intressipiirit Persiassa, Afganistanissa ja Tiibetissä jaettiin.

Suuri peli nykyään

Ajanmukaisena analogiana suurelle pelille on Zbigniew Brzezinskin 1997 julkaisema kirja The Grand Chessboard: American Primacy And Its Geostrategic Imperatives (Suuri shakkilauta: Amerikan johtoasema ja sen geostrategiset välttämättömät edellytykset). Kirjan ajatuksena on se, että Persianlahti on 2000-luvulla öljynsä vuoksi kuin ensimmäisen maailmansodan sytyttänyt Balkan poliittisena ruutitynnyrinä 1900-luvulla, minkä vuoksi Yhdysvaltain tulee olla siellä läsnä ja pureutua alueeseen kiinni ennen kuin venäläiset palaavat takaisin ja kiinalaisista tulee liian vahvoja. Ajattelu on voinut olla tukena Irakin sotaan johtaneessa päättelyssä.

Afganistan

Irak

Iran

Kiina

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA