Ero sivun ”Vahamaalaus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
41 merkkiä poistettu ,  11 vuotta sitten
p
kh
p (kh)
[[Kuva:Petersinai.jpg|thumb|210px|[[Pyhän Katariinan luostari]]ssa sijaitseva vahamaalaus, joka esittää [[Pietari (apostoli)|apostoli Pietaria]].]]
 
'''Vahamaalaus''' eli '''enkaustiikka''' on maalausmenetelmä, jossa käytetään lämmitettyä [[mehiläisvaha]]a, johon [[Pigmentti|pigmentit]] lisätään. Tämä jälkeen neste tai tahna levitetään jollekin pinnalle, yleensä käsitellylle puulle, mutta muitakin materiaaleja, kuten kangasta, käytetään. Yksinkertaisimmillaan vahasekoitus tehdään lisäämällä pigmentit suoraan mehiläisvahaan. Käytössä on kuitenkin monia ohjeita. Raaka-aineina voidaan käyttää lisäksi mm. muita vahoja, [[dammarhartsi]]a ja [[pellavaöljy]]ä. Pigmentteinä voidaan käyttää puhdasta jauhetta tai vaikka öljyvärejä.
 
Pigmenttiä sisältävä neste tai tahna levitetään pinnalle, yleensä käsitellylle puulle, mutta muitakin materiaaleja, kuten kangasta, käytetään. Yksinkertaisimmillaan vahasekoitus tehdään lisäämällä pigmentit suoraan mehiläisvahaan. Käytössä on kuitenkin monia tapoja. Raaka-aineina voidaan lisäksi käyttää muun muassa muita vahoja kuten [[dammarhartsi]]a, ja [[pellavaöljy]]ä. Pigmentteinä voidaan käyttää puhdasta jauhetta tai muita värejä.
Metallityökaluja tai erikoisharjoja käytetään muotoilemaan maalia ennen kuin se jäähtyy tai lämmitettyä metallia muotoilemaan vahaa, kun se on jäähtynyt. Nykyaikaisin välinein, kuten lämpölampuin, taiteilijat voivat pidentää aikaa, jonka käyttävät materiaalin työstämiseen. Vahamaalauksen pintaan voidaan upottaa tai yhdistää muita materiaaleja tai maalaus voidaan tehdä kerroksittain.
 
Metallityökaluja tai erikoisharjoja käytetään muotoilemaan maalia ennen kuin se jäähtyy tai lämmitettyä metallia muotoilemaan vahaa, kun se on jäähtynyt. Nykyaikaisin välinein, kuten lämpölampuin, taiteilijat voivatvoidaan pidentää aikaa, jonka käyttävät materiaalin työstämiseentyöstöaikaa. Vahamaalauksen pintaan voidaan upottaa tai yhdistää muita materiaaleja tai maalaus voidaan tehdä kerroksittain.
 
Tunnetuimmat vahamaalaukset ovat [[Al-Fayyumin muumiomuotokuvat]] Egyptistä vuosilta 100–300 sekä [[Blachernitissa]] ja monet muut varhaisista [[ikoni|ikoneista]]. Yhdysvaltalaiset taiteilijat [[Jacqui Cornette]], [[Jasper Johns]] ja [[Mauricio Toussaint]] ovat tunnetuimmat vahamaalauksien tekijät [[1900-luku|1900-luvulta]].
16 764

muokkausta

Navigointivalikko