Ero sivun ”Vahamaalaus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
23 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (Luokka ”Maalaustaide” poistettu (HotCat-työkalulla))
[[Kuva:Petersinai.jpg|thumb|210px|[[Pyhän Katariinan luostari]]ssa sijaitseva vahamaalaus, joka esittää [[Pietari (apostoli)|apostoli Pietaria]].]]
 
'''Vahamaalaus''' eli '''enkaustiikka''' on maalausmenetelmä, jossa käytetään lämmitettyä [[mehiläisvaha]]a, johon [[Pigmentti|pigmentit]] lisätään. Tämä jälkeen neste tai tahna levitetään jollekin pinnalle, yleensä käsitellylle puulle, mutta muitakin materiaaleja, kuten kangasta, käytetään. Yksinkertaisimmillaan vahasekoitus tehdään lisäämällä pigmentit suoraan mehiläisvahaan. Käytössä on kuitenkin monia ohjeita. Raaka-aineina voidaan käyttää lisäksi mm. muita vahoja, [[dammarhartsi]]a ja [[pellavaöljy]]ä. Pigmentteinä voidaan käyttää puhdasta jauhetta tai vaikka öljyvärejä.
 
Metallityökaluja tai erikoisharjoja käytetään muotoilemaan maalia ennen kuin se jäähtyy tai lämmitettyä metallia muotoilemaan vahaa, kun se on jäähtynyt. Nykyaikaisin välinein, kuten lämpölampuin, taiteilijat voivat pidentää aikaa, jonka käyttävät materiaalin työstämiseen. Vahamaalauksen pintaan voidaan upottaa tai yhdistää muita materiaaleja tai maalaus voidaan tehdä kerroksittain.
16 632

muokkausta

Navigointivalikko