Ero sivun ”Glukosamiini” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
D'ohBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: fa:گلوکزامین
SussuN (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Alpha-D-glucosamine.png|thumb|Glukosamiinin rakenne]]
[[Kuva:Alpha-D-glucosamine.png|thumb|Glukosamiinin rakenne]]
'''Glukosamiini''' on [[nivel]]issä luonnostaan olevaa ainetta, joka vähenee iän myötä, ja siksi sitä käytetään nivelten rappeutumisen ehkäisemiseen ja hoitoon. Sen teho on todettu tutkimuksin.<ref>[http://www.terveysportti.fi/pls/kh/kh_julkaisu.NaytaArtikkeli?p_artikkeli=nak05700 Terveysportti: Glukosamiini vs lumelääke nivelrikkopotilailla]</ref> Osaan lääkevalmisteista glukosamiini saadaan [[äyriäiset|äyriäisistä]], ja siksi [[allergia|allergiset]] reaktiot ovat mahdollisia.<ref>[http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/6/1072146.shtml Lääkelaitos]</ref> Luontaistuotteina myytävien valmisteiden pitoisuus on hyvin pieni.
'''Glukosamiini''' on [[nivel]]issä luonnostaan olevaa ainetta, joka vähenee iän myötä, ja siksi sitä käytetään nivelten rappeutumisen ehkäisemiseen ja hoitoon. Suomalaisessa Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että glukosamiini ei eroa lumelääkkeestä, jos analyysiin otetaan vain tasokkaat tutkimukset [213], silti glukosamiinia määrätään nivelpotilaille selkeiden todisteiden puuttumisesta huolimatta. <ref>[http://www.terveysportti.fi/pls/kh/kh_julkaisu.NaytaArtikkeli?p_artikkeli=nak05700 Terveysportti: Glukosamiini vs lumelääke nivelrikkopotilailla]</ref> Osaan lääkevalmisteista glukosamiini saadaan [[äyriäiset|äyriäisistä]], ja siksi [[allergia|allergiset]] reaktiot ovat mahdollisia.<ref>[http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/6/1072146.shtml Lääkelaitos]</ref> Luontaistuotteina myytävien valmisteiden pitoisuus on hyvin pieni.


Glukosamiinin [[kemiallinen kaava]] on C<sub>6</sub>H<sub>13</sub>NO<sub>5</sub>, [[moolimassa]] 179,17&nbsp;g/mol ja [[CAS-numero]] 3416-24-8.
Glukosamiinin [[kemiallinen kaava]] on C<sub>6</sub>H<sub>13</sub>NO<sub>5</sub>, [[moolimassa]] 179,17&nbsp;g/mol ja [[CAS-numero]] 3416-24-8.

Versio 13. elokuuta 2010 kello 14.18

Glukosamiinin rakenne

Glukosamiini on nivelissä luonnostaan olevaa ainetta, joka vähenee iän myötä, ja siksi sitä käytetään nivelten rappeutumisen ehkäisemiseen ja hoitoon. Suomalaisessa Käypä hoito -suosituksessa todetaan, että glukosamiini ei eroa lumelääkkeestä, jos analyysiin otetaan vain tasokkaat tutkimukset [213], silti glukosamiinia määrätään nivelpotilaille selkeiden todisteiden puuttumisesta huolimatta. [1] Osaan lääkevalmisteista glukosamiini saadaan äyriäisistä, ja siksi allergiset reaktiot ovat mahdollisia.[2] Luontaistuotteina myytävien valmisteiden pitoisuus on hyvin pieni.

Glukosamiinin kemiallinen kaava on C6H13NO5, moolimassa 179,17 g/mol ja CAS-numero 3416-24-8.

Lähteet

Aiheesta muualla

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.