Ero sivun ”Fasilitoitunut diffuusio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
viite + korjaus (sähkökemiallinen gradientti sisältää jo käsitteenä konsentraatiogradientin vaikutuksen)
ionikanavat eivät liity tähän (lähteen mukaan näin)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Fasilitoitunut diffuusio'''<ref>Tirri ym. (1993), s. 117</ref> on passiivista aineiden kuljetusta [[solukalvo]]n läpi ilman että energiaa kuluu, koska aineet kulkevat [[elektrokemiallinen gradientti|sähkökemiallisen gradientin]] suuntaisesti.<ref>Tirri ym. (1993), Solukalvon kuljetusjärjestelmät, s. 459</ref> Diffuusiosta fasiloitunut diffuusio eroaa siinä, että solukalvon läpi menevät aineet tarvitsevat [[kantajaproteiini]]n tai [[ionikanava]]n, jotka ovat spesifisiä eli ne ovat erikoistuneet vain tiettyjen aineiden kuljetukseen. Kuljetettava aine kiinnittyy kuljettajaproteiiniin samaan tapaan kuin substraatti kiinnittyy entsyymiin eli kuljetuksen jälkeen aine ja kuljettajaproteiini irtautuvat toisistaan ja proteiini voi jatkaa työtään. Kuljetettavat aineet ovat joko [[hydrofiilinen|hydrofiilisia]] [[molekyyli|molekyylejä]] tai [[ioni|ioneja]], koska ne eivät pääse diffuusion avulla solukalvon [[hydrofobinen|hydrofobisen]] kerroksen läpi.
'''Fasilitoitunut diffuusio'''<ref>Tirri ym. (1993), s. 117</ref> on passiivista aineiden kuljetusta [[solukalvo]]n läpi ilman että energiaa kuluu, koska aineet kulkevat [[elektrokemiallinen gradientti|sähkökemiallisen gradientin]] suuntaisesti.<ref>Tirri ym. (1993), Solukalvon kuljetusjärjestelmät, s. 459</ref> Diffuusiosta fasiloitunut diffuusio eroaa siinä, että solukalvon läpi menevät aineet tarvitsevat [[kantajaproteiini]]n, jotka ovat spesifisiä eli ne ovat erikoistuneet vain tiettyjen aineiden kuljetukseen.<ref>Tirri ym. (1993), Solukalvon kuljetusjärjestelmät, s. 459</ref> Kuljetettava aine kiinnittyy kuljettajaproteiiniin samaan tapaan kuin substraatti kiinnittyy entsyymiin eli kuljetuksen jälkeen aine ja kuljettajaproteiini irtautuvat toisistaan ja proteiini voi jatkaa työtään. Kuljetettavat aineet ovat joko [[hydrofiilinen|hydrofiilisia]] [[molekyyli|molekyylejä]] tai [[ioni|ioneja]], koska ne eivät pääse diffuusion avulla solukalvon [[hydrofobinen|hydrofobisen]] kerroksen läpi.


==Katso myös==
==Katso myös==

Versio 17. kesäkuuta 2010 kello 03.10

Fasilitoitunut diffuusio[1] on passiivista aineiden kuljetusta solukalvon läpi ilman että energiaa kuluu, koska aineet kulkevat sähkökemiallisen gradientin suuntaisesti.[2] Diffuusiosta fasiloitunut diffuusio eroaa siinä, että solukalvon läpi menevät aineet tarvitsevat kantajaproteiinin, jotka ovat spesifisiä eli ne ovat erikoistuneet vain tiettyjen aineiden kuljetukseen.[3] Kuljetettava aine kiinnittyy kuljettajaproteiiniin samaan tapaan kuin substraatti kiinnittyy entsyymiin eli kuljetuksen jälkeen aine ja kuljettajaproteiini irtautuvat toisistaan ja proteiini voi jatkaa työtään. Kuljetettavat aineet ovat joko hydrofiilisia molekyylejä tai ioneja, koska ne eivät pääse diffuusion avulla solukalvon hydrofobisen kerroksen läpi.

Katso myös

Lähteet

  • Rauno Tirri, Juhani Lehtonen, Risto Lemmetyinen, Seppo Pihakaski ja Petteri Portin: Biologian sanakirja. Keuruu: Otava, 1993. ISBN 951-1-11390-9.
  1. Tirri ym. (1993), s. 117
  2. Tirri ym. (1993), Solukalvon kuljetusjärjestelmät, s. 459
  3. Tirri ym. (1993), Solukalvon kuljetusjärjestelmät, s. 459