Ero sivun ”RuneScape” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Hartz (keskustelu | muokkaukset)
palautus
Riisikuppi (keskustelu | muokkaukset)
p typo
Rivi 137: Rivi 137:
* ''Cooking guild'': Pääsyvaatimuksena on kokinhattu ja cooking-taito ainakin tasolla 32. Killassa on mm. tuulimylly, liesiä ja muita ruuan valmistuksessa tarvittavia tarvikkeita ja esineitä.
* ''Cooking guild'': Pääsyvaatimuksena on kokinhattu ja cooking-taito ainakin tasolla 32. Killassa on mm. tuulimylly, liesiä ja muita ruuan valmistuksessa tarvittavia tarvikkeita ja esineitä.


* ''Crafting guild'': Pääsyvaatimuksena on ''crafting''-taito 40 sekä ruskea essu (''Brown apron''). Sisällä on mahdollisuudet louhia kultaa, savea ja hopeaa. Sisäpihalla on lehmiä, jota tappamalla saa lehmännahkoja (''cowhides''). Yläkerrassa on nahkuri, joka parkitsee nahkasi ompelua varten pientä maksua vastaan.
* ''Crafting guild'': Pääsyvaatimuksena on ''crafting''-taito 40 sekä ruskea essu (''Brown apron''). Sisällä on mahdollisuudet louhia kultaa, savea ja hopeaa. Sisäpihalla on lehmiä, joita tappamalla saa lehmännahkoja (''cowhides''). Yläkerrassa on nahkuri, joka parkitsee nahkasi ompelua varten pientä maksua vastaan.


* ''Fishing guild'': (Vain jäsenille) Pääsyvaatimuksena level 68 kalastus. (65 jos juot fishing potionin ennen kuin astut sisään)
* ''Fishing guild'': (Vain jäsenille) Pääsyvaatimuksena level 68 kalastus. (65 jos juot fishing potionin ennen kuin astut sisään)

Versio 24. helmikuuta 2006 kello 13.28

Tiedosto:Rs2capethumb.jpg
RuneScape 2
Tiedosto:Runescape2 wilderness2.jpg
RuneScape 2
Tiedosto:Runescape2rs2.jpg
RuneScape 2

RuneScape on Java-pohjainen, fantasiamaailmaan sijoittuva ilmainen massamoninpeli. RuneScape kerää yleensä yli 180 000 samanaikaista pelaajaa. Pelistä maksaville jäsenille (memberit) on muun muassa enemmän pelimaailmoja, suurempi pelialue, enemmän tehtäviä ja taitoja, enemmän pankkitilaa ja muita lisäominaisuuksia. Yhden kuukauden jäsenmaksu on 5$ (4.60€) ja sen voi maksaa luottokortilla.

Pelissä ei ole mitään tiettyä tavoitetta tai loppua, vaan pienempiä tehtäviä, joita pelaajat voivat suorittaa ja taitoja, joita voi kehittää. Alueella jota kutsutaan "Wildernessiksi" voi taistella toisia pelaajia vastaan. Myös omia klaaneja voi perustaa.

Taidot

RuneScapessa on 21 eri taitoa, joista kuusi on ostettavan jäsenyyden kautta saatavia. Taitoja voi jokaista kehittää aina tasosta (level, lyhennetään lvl) 1 tasolle 99 asti, ja mitä suuremmalle tasolle päästään, sitä suuremmaksi seuraavaan tasoon tarvittava kokemusmäärä kasvaa. Pelin taidot ovat seuraavat:

Combat

Taistelutaito - Tämä ei itsessään ole taito, vaan taso, jota nostaa seitsemän eri taitoa: Attack (hyökkäys), joka parantaa hahmosi iskutarkkuutta taistelussa; Defence (puolustus), joka parantaa hahmosi kykyä puolustautua vihollisen hyökkäyksiltä taistelussa ja Strength (voima), joka kasvattaa hahmosi tekemää vahinkoa taistelussa. Näitä kolmea taitoa voi nostaa pääasiassa taistelemalla lähitaistelua erilaisten vihollisten kanssa. Muita taistelutasoa nostavia taitoja ovat Hitpoints (iskupisteet), joka kertoo kuinka paljon hahmo voi ottaa vahinkoa ennen kuin kuolee. Nämä pisteet kuluvat taistellessa. Niitä voi palauttaa syömällä Cooking (ruoanlaitto) taidolla valmistetuilla ruokia, joita ovat esim. piirakat, kalat, kakut ja pizzat, mutta ne palautuvat vähitellen myös itsestään. Strength-leveleitä voi väliaikaisesti kasvattaa juomalla Strength potionia, josta voi ottaa 4 kulausta. Se kasvattaa leveleitä 12.5% Jäsenille on myös super strength, attack, defence, magic, ranged jne. potioneita. Taitoon saa kokemusta samalla kun harjoittelee jotain taistelutasoa nostavista taidoista. Lisäksi taistelutaitoa nostavat taikomis (magic)-, rukoilemis (prayer)- ja jousiammuntataito (ranged). Combat level 126 on maksimi.

Cooking

Ruoan valmistaminen. Tällä taidolla tehdyt ruoat palauttavat iskupisteitä, joita menetetään taistellessa.

Crafting

Käsityöt. Tällä taidolla voi valmistaa esimerkiksi saviastioita, nahkasuojuksia, kaulakoruja, hopeaesineitä ja -koruja sekä hioa timantteja ja tehdä niistä koruja tai amuletteja.

Farming (vain jäsenille)

Maanviljely. Tällä taidolla voi viljellä mm. vihanneksia, yrttejä ja puita. Siemeniä saa varastamalla master farmereilta tai tappamalla vihollisia jotka pudottavat niitä. Siemeniä voi myös ostaa tai varastaa kojusta tai keräämällä niitä.

Firemaking

Nuotionteko. Hyödyllinen taito esimerkiksi kalan paistamisessa, jos lähimmälle liedelle on liian pitkä matka. Nuotiontekoon tarvitaan tulukset (tinderbox) sekä halkoja (logs). Nuotiolla voi kokata Ruokia. Firemaking-taidolla voidaan myös sytyttää esimerkiksi kynttilöitä ja lyhtyjä.

Halot joita voi sytyttää:

  • Logs (level 1)
  • Oak Logs (level 15)
  • Willow Logs (level 30)
  • Teak Logs (level 35) (vain jäsenille)
  • Maple logs (level 45)
  • Mahogany logs (level 50) (vain jäsenille)
  • Yew Logs (level 65)
  • Magic Logs (level 75) (vain JÄSENILLE)

Fishing

Kalastaminen. Kalastamiseen on monia eri välineitä, kuten verkko, mato-onki, perhovapa, harppuuna ja hummerin kalastukseen tarvittava pyydys (lobster pot). Niillä kalastettuja kaloja käytetään "cookattuna" iskupisteiden palauttamiseen. Kalastamista voidaan harjoittaa ainoastaan käytettävälle kalastusvälineelle tarkoitetussa kalapaikassa. Kalastaminen on hyväksi "wilduilijoille". (pker= Player killer)

Fletching (vain jäsenille)

Jousien ja nuolten valmistaminen. Nuolten valmistaminen tapahtuu veistämällä puukolla nuolenvarsia (arrow shaft) ja lisäämällä niihin sulat (feather) ja smithing-taidolla tehdyt nuolenpäät (arrow tip). Jouset valmistetaan veistämällä ensin jousenkaari ja lisäämällä siihen jousenjänne (bowstring). Tähän kuuluu myös jouskarien, tikkojen, heittoveitsien jne. valmistaminen.

Herblore (vain jäsenille)

Taikajuomien valmistaminen. Herblore-taidolla tunnistetaan yrttejä ja valmistetaan niistä taikajuomia, kuten strength potion tai fishing potion, jotka parantavat väliaikaisesti tiettyjä taitoja.

Prayer

Rukoileminen on taito joka kasvattaa tiettyjä ominaisuuksia tilapäisesti. Rukoilu kuluttaa rukouspisteitä jotka saa täydennettyä, kun käy alttarilla rukoilemassa. Rukoilutaitoa voi kehittää hautaamalla luita. Rukouksia ovat:

  • Thick skin, lvl 1 (Defence +5%)
  • Burst of strength, lvl 4 (Strenght +5%)
  • Clarity of thought, lvl 7 (Attack +5%)
  • Rock skin, lvl 10 (Defence +10%)
  • Superhuman strength, lvl 13 (Strenght +10%)
  • Improved reflexes, lvl 16 (Attack +10%)
  • Rapid restore, lvl 19 (Kaikki laskeneet tasot lukuunottamatta hitpointseja ja prayria palautuvat kaksinkertaisella nopeudella)
  • Rapid heal, lvl 22 (Menetetyt hitpointsit palautuvat kaksinkertaisella nopeudella)
  • Protect item, lvl 25 (Kuollessasi saat pitää yhden ylimääräisen tavaran)
  • Steel skin, lvl 28 (Defence +15%)
  • Ultimate strength, lvl 31 (Strenght +15%)
  • Incredible reflexes, lvl 34 (Attack +15%)
  • Protect from magic, lvl 37 (Suojaa taioilta)
  • Protect from missiles, lvl 40 (Suojaa ranged-hyökkäyksiltä)
  • Protect from melee, lvl 43 (Suojaa lähitaisteluhyökkäyksiltä)
  • Retribution, lvl 46 (vain jäsenille) (Aiheuttaa vahinkoa vieressä seisoville vihollisille jos kuolet)
  • Redemption, lvl 49 (vain jäsenille) (Parantaa jos hitpointsit laskevat alle 10 prosenttiin maksimista)
  • Smite, lvl 52 (vain jäsenille) (Kuluttaa vastustajan prayeriä 1/4 tekemästäsi vahingosta)

Magic

Taikominen. Jokainen loitsu kuluttaa tietyn määrän riimukiviä (rune), joita saadaan vastustajia tappamalla, runekaupoista ostamalla tai valmistamalla niitä runecraftingin avulla. Loitsut voidaan jakaa haitallisiin ja haitattomiin loitsuihin. Haitalliset loitsut voidaan jakaa vahinkoa tekeviin loitsuihin, kirouksiin ja pysäytysloitsuihin.

Vahinkoa tekevien loitsujen maksimivahinko ei riipu loitsijan magic-levelistä. Vahinkoa tekeviä loitsuja on 16 eri vahvuista. Kirousloitsut laskevat osuessaan väliaikaisesti vastustajan attack-, defence- tai strenght-taitoa, riippuen siitä mikä loitsu on kyseessä. Pysäytysloitsut estävät vastustajaa liikkumasta kunnes loitsun vaikutus lakkaa. Voimakkaimman pysäytysloitsun kestoaika on 15 sekuntia. Haitattomilla loitsuilla voidaan esimerkiksi teleportata ennaltamäärättyihin paikkoihin, lumota koruja tai muuttaa tavaraa kultarahoiksi (GP). Free-pelaajilla maksimi isku taioilla on 16. Jäsenet voivat käyttää tehokkaita ancient-taikoja sen jälkeen kuin on tehnyt tehtävän: Desert Treasure. Yleensä kaikki käyttävät tehokkaita "ice" taikoja jotka iskevät hyvin ja pysäyttävät 5-20 sekunniksi. Korkea tasoiset taikurit käyttävät taikaa nimeltä "Ice barrage" mikä tappaa helposti sekunneissa.

Slayer (vain jäsenille)

Erikoistuminen monstereiden tappamiseen. Saat slayer masterilta tehtävän tappaa tietyn määrän joitain monstereita esim. 98 kalphites. Tappaessasi niitä saat slayer-kokemusta. Joidenkin monstereiden tappamiseen tarvitaan myös erikoisia välineitä. Jos pelaaja yrittää tappaa tällaista monsteria ilman välineitä, saattaa hän saada järkyttävää vahinkoa tai ei pysty tappamaan sitä. Joitain monstereita voi tappaa vasta kun on saavuttanut tarpeeksi korkean slayer-levelin.

Smithing

Aseiden ja haarniskojen valmistaminen. Smithingiin kuuluu miningilla saatavan malmin sulattaminen sulatusuunissa (furnace) sekä siitä saatavan harkon takominen alasimella (anvil) metalliesineiksi.

Harkot joita voidaan sulattaa malmeista:

  • Bronze, level 1 (1 tin, 1 copper)
  • Iron, level 15 (1 iron)
  • Silver, level 20 (1 silver)
  • Steel, level 30 (1 iron, 2 coal)
  • Gold, level 40 (1 gold)
  • Mithril, level 55 (1 mithril, 4 coal)
  • Adamantite, level 70 (1 adamantite, 6 coal)
  • Runite, level 85 (1 runite, 8 coal)

Jäsenille on avoinna tiimipohjainen minipeli "Blast furnance" jonka avulla harkon valmistus kuluttaa puolet vähemmän hiiltä

HUOM: Raudan (Iron) sulatuksessa on 50/50% mahdollisuus menettää rauta, jos se on liian huonolaatuista!

Mining

Louhinta. Miningissa hakataan malmiesiintymiä ja tarkoituksena on yrittää saada erilaisia malmeja ja jalokiviä. Louhittuja malmeja voidaan käyttää Smithing taidossa. Mining on erittäin suosittua etenkin uusien pelaajien keskuudessa, koska sillä saa helposti rahaa jo matalalevelisenä. Korkeammalla levelillä malmien hakkaaminen nopeutuu huomattavasti. Malmit ja niiden louhintaan tarvittavat levelit:

  • Copper (1)
  • Tin (1)
  • Iron (15)
  • Silver (20)
  • Coal (30)
  • Gold (40)
  • Mithril (55)
  • Adamantite (70)
  • Runite (85)

Thieving (vain jäsenille)

Varastaminen ihmisiltä (ei pelaajilta) tai kauppakojuista. Myös ovien tiirikointiin ja ansojen purkamiseen. Varastamisessa voi välillä epäonnistua. Ihmisiltä varastamisen epäonnistuessa saa 1-5 vahinkoa ja lamaantuu 5-6 sekunniksi. Jos kojusta varastaessa jää kiinni (vartija tai kojun omistaja näkee sinut) vartija hyökkää kimppuun.

Woodcutting

Puunhakkuu. Hakattuja puita voidaan käyttää nuotioiden, jousten tai nuolenpäiden tekoon. Puulajeja on yhdeksän erilaista.Yleensä halutumpia puita on Yew ja Magic koska niitä myymällä saa hyvin rahaa (gp). Yewin hinnat pyörivät: 250gp-310gp ja Magic treen hinta on n.:1k (Eli 1Tuhatta kolikkoa)

Hakattavat puut:

  • Normal tree, level 1
  • Evergreen, lvl 1
  • Light jungle 10(vain jäsenille)
  • Oak, level 15
  • Medium jungle 20(vain jäsenille)
  • Willow, level 30
  • Desert jungle 35(vain jäsenille)
  • Teak, level 35(vain jäsenille)
  • Hollow, level 40(vain jäsenille)
  • Maple, level 45 (vain jäsenille)
  • Mahogany, level 50 (vain jäsenille)
  • Yew, level 60
  • Magic Tree, level 75 (vain jäsenille).

Killat

Kun saavuttaa tarpeeksi korkean tason johonkin taitoon, pääsee sen taidon kiltaan, mikäli kyseisellä taidolla on kilta (esimerkiksi puunhakkuulla ei ole). Alla on lueteltu killat vaatimuksineen:

  • Champions guild: Killan pääsyvaatimuksena on 32 tehtäväpistettä (quest point). Aloittaaksesi Dragon Slayer -tehtävän, sinun täytyy päästä kiltaan sisälle. Yläkerrassa on Valaine, jolla on myytävänä: blue cape, black full helm, black platelegs, adamantite platemail body. Samassa kerroksessa on myös Scavvo, joka myy runite-ja green dragonhidetavaraa.
  • Cooking guild: Pääsyvaatimuksena on kokinhattu ja cooking-taito ainakin tasolla 32. Killassa on mm. tuulimylly, liesiä ja muita ruuan valmistuksessa tarvittavia tarvikkeita ja esineitä.
  • Crafting guild: Pääsyvaatimuksena on crafting-taito 40 sekä ruskea essu (Brown apron). Sisällä on mahdollisuudet louhia kultaa, savea ja hopeaa. Sisäpihalla on lehmiä, joita tappamalla saa lehmännahkoja (cowhides). Yläkerrassa on nahkuri, joka parkitsee nahkasi ompelua varten pientä maksua vastaan.
  • Fishing guild: (Vain jäsenille) Pääsyvaatimuksena level 68 kalastus. (65 jos juot fishing potionin ennen kuin astut sisään)
  • Heroes guild: (Vain jäsenille) Päästäksesi sisään heroes guildiin sinun täytyy tehdä heroes quest. Killassa on sisällä mm. kauppias, joka myy dragon battleaxea ja dragon macea, alttari rukoilemista varten, sininen lohikäärme (Blue dragon) ja mahdollisuus ladata amulet of glory.
  • Legends guild: (Vain jäsenille) Sisään pääsee tehtyään legends questin, joka on erittäin haastava tehtävä. Sisällä voit ostaa esimerkiksi legends capen ja dragon squareshieldin toisen puolikkaan.
  • Wizards guild: (Vain jäsenille) Pääset sisään kun magic-tasosi on 66 tai korkeampi; tarvittaessa pääset kyseiseen kiltaan sisälle myös jos magic-tasosi on 62 jos juot magic potionin tai wizard's mind bombin ennen kuin astut sisään.
  • Mining guild: Sijaitsee Dwarven Minessa, sisään pääsee Faladorista, vaatimukset: mining level 60. Sisältä löytyy 37 coalia ja 5 mithrilliä. (Sisään pääset myös lvl 59 miningillä, kun juot Dwarfen stoutin, jonka voit ostaa Faladorin baarista.)
  • Ranging guild: (Vain jäsenille) Sijaitsee lähellä Hemensteriä. Killassa myydään nuolia ja heitettäviä esineitä. Jos mukana on 200 kolikkoa, voi ampua maalitauluja ja saada voittoja. Keskellä kiltaa on torni, jossa voi harjoitella eritasoisia vastustajia vastaan. Ranging guildiin päästäksesi tarvitset myös ranged level 40.
  • Prayer guild (toiselta nimeltään monastery): Sijaitsee Ice Mountainin Itäpuolella, luostarin yläkerrassa. Tarvitaan 31 Prayer level. Prayer-killasta löytyy esimerkiksi monk robet, jotka antavat huomattavan prayer bonuksen. Alttari killan sisällä on "Saradominin siunaama" joten se antaa 2 ekstrapistettä prayeriin.

Yhteisöt

Runescapeen liittyen on perustettu monia erillaisia yhteisöjä ja klaaneja. Niistä kaksi tunnetuinta ja luotettavinta suomalaista yhteisöä ovat RSL, eli Runescapen Suomiliitto ja Runepoli. Suomiliitossa on pääsyvaatimus Combat taso 50 ja yli, sekä jokin hyötytaito (Mikä tahansa paitsi Attack, Strength, Defense, Hitpoints, Ranged tai Magic.) 60 ja yli.

Aiheesta muualla