Ero sivun ”Kansainvälinen sairaanhoitajapäivä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
Lendu (keskustelu | muokkaukset)
tarpeeton aiheeseen liittymätön pois, laajennusta en-wp:n pohjalta.
Rivi 1: Rivi 1:
'''Kansainvälinen sairaanhoitajapäivää''' vietetään vuosittain kaikkien sairaanhoitajien esiäidin [[Florence Nightingale]]n syntymäpäivänä [[12. toukokuuta]]
'''Kansainvälinen sairaanhoitajapäivä''' on vuosittain [[Florence Nightingale]]n syntymäpäivänä [[12. toukokuuta]] vietettävä päivä, jolla juhlistetaan sairaanhoitajien panosta yhteiskunnassa. [[International Council of Nurses]] on viettänyt kansainvälistä sairaanhoitajapäivää vuodesta [[1965]]. Nykyisellä paikallaan päivää on vietetty vuodesta [[1972]].
Nightingale oli yläluokkaisen brittiperheen tytär, joka vastoin vanhempiensa tahtoa pyrki sairaanhoitajaksi.

Oman koulutuksensa hän sai Saksassa, mutta todellisen käytännön koulun hän kävi hoitaessaan [[Krimin sota|Krimin sodan]] sotilaita. Melko pian sodan käynnistyttyä Nightingale kasasi oman sairaanhoitajaseurueensa mukaansa ja jäi sota-alueelle vuodeksi.

Palattuaan sota-alueelta Nightingale aloitti kampanjoinnin sotilaiden paremman terveydenhuollon puolesta. Hän sai sekä tästä työstä että sodanaikaisista teoistaan kiitosta ja kunniaa.

Vuonna [[1860]] hän perusti omaa nimeään kantaneen sairaanhoitajakoulun St.Thomas'in sairaalan yhteyteen.

Nightingale kirjoitti vielä vanhoina päivinään useita kirjoja, ohjeisti sairaanhoitajia ja kampanjoi paremman terveyden puolesta. Florence Nightingale sai myös useita kunnianosoituksia työstään.

Hänen kirjansa ja neuvonsa ovat kysyttyjä vielä tänäänkin.

==ICN eli International Council of Nurses==
Kansainväliseen sairaanhoitajapäivään liittyy kiinteästi myös International Council of Nurses eli sairaanhoitajien kansainvälinen järjestö.
Suomen Sairaanhoitajaliitto on [[ICN]]:n jäsenyhdistys, joten työtovereita löytyy ympäri maailman – yli sadasta maasta.
ICN valitsee vuosittain uuden teeman kansainvälistä sairaanhoitajapäivää varten.


{{tynkä/Kulttuuri}}
{{tynkä/Kulttuuri}}

Versio 29. joulukuuta 2009 kello 13.47

Kansainvälinen sairaanhoitajapäivä on vuosittain Florence Nightingalen syntymäpäivänä 12. toukokuuta vietettävä päivä, jolla juhlistetaan sairaanhoitajien panosta yhteiskunnassa. International Council of Nurses on viettänyt kansainvälistä sairaanhoitajapäivää vuodesta 1965. Nykyisellä paikallaan päivää on vietetty vuodesta 1972.

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.