Ero sivun ”Pelastuspaketti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
määrittelykpl
Juhko (keskustelu | muokkaukset)
p Pikalisätty luokka ”Yritykset” (käyttäen HotCat-työkalua).
Rivi 62: Rivi 62:
[[sv:Bailout]]
[[sv:Bailout]]
[[uk:Дотація]]
[[uk:Дотація]]

[[Luokka:Yritykset]]

Versio 29. syyskuuta 2009 kello 23.39

Tämä artikkeli käsittelee englanninkielistä termiä "bailout". "Pelastuspaketti" on käytetty, mutta ei vakiintunut suomennos.

Pelastuspaketti (engl. bailout) tarkoittaa yrityksen pelastamista esimerkiksi konkurssilta tai likviditeettivajeelta, joskus myös konkurssikypsän yrityksen korvaamisesta uudella.

Yritys pelastetaan sijoittamalla siihen lisää rahaa. Yksityinen sijoittajataho saa vastineeksi esimerkiksi korkean tuoton tulevaisuudessa, arvokkasta omaisuutta tai tärkeitä markkinaosuuksia. Valtion pelastuspakettien motiiviksi esitetään yleensä työpaikkojen tai kokonaisten elinkeinoalojen säilyminen maassa, tai jopa kansantalouden pelastaminen.

Argumentteja valtion pelastuspaketteja vastaan

Paul Volcker, presidentti Barack Obaman hallinnon elvytysneuvonantajien johtaja, arvosteli Obaman pelastuspaketteja ja sanoi niiden luovan moraalikatoa: yritykset innostuvat ottamaan holtittomia riskejä, koska jos riskit realisoituisivat, valtio hyvittäisi ne pelastuspaketilla. "Vaarana on, että moraalikadon laajeneminen tekee seuraavasta kriisistä paljon suuremman".[1]

Kongressiedustaja Ron Paul sanoi 24.11.2008 (R-TX): "Pelastamalla epäonnistuneita yrityksiä he konfiskoivat rahaa talouden tuottavilta toimijoilta antaakseen sen epäonnistuneille toimijoille. Ylläpitämällä yrityksiä, joilla on vanhentuneet tai kestämättömät liiketoimintamallit, hallitus estää niiden resursseja likvidoitumasta ja tulemasta niiden yritysten ulottuville, jotka voisivat ottaa ne parempaan, tuottavampaan käyttöön."[2]

Argumentteja pelastuspakettien puolesta

Taloustieteilijä Jeffrey Sachs[3] on sanonut, että Pohjois-Amerikan kolmen suuren autonvalmistajan pelastuspakettit finanssikriisissä vuonna 2009 olivat välttämätön paha, että johtajien kyvyttömyys ei ole riittävä syy antaa yritysten kaatua ja että kaatuminen vaarantaisi Yhdysvaltojen talouden, koska kolme miljoonaa työpaikkaa ovat näiden yritysten varassa.

Pelastuspakettien kustannukset

Vuonna 2002 Maailmanpankin raportissa, jossa oli tutkittu rahoituskriisejä 30 vuoden ajalta 98 eri maassa, laskettiin taloudellisten pelastuspakettien keskimääräiseksi arvoksi 13 prosenttia kunkin maan vuosittaisesta bruttokansantuotteesta.[4]

Esimerkkejä pelastuspaketeista

Lähteet

  1. Volcker Criticizes Obama Plan on ‘Systemically Important’ Firms Bloomberg, 2009-09-24
  2. The Bailout Surge, by Ron Paul, 11-24-2008
  3. A Bridge for the Carmakers
  4. Ash, Adrian: Bank bailouts: helping or hindering?. (kolumni) Money Week, 14.3.2009. Lontoo: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 26.9.2009. (englanniksi)
  5. "Behind the Bailout" — NOW on PBS

Aiheesta muualla