Ero sivun ”Aerodynamiikka” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
844 merkkiä lisätty ,  12 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
'''Aerodynamiikka''' on [[virtausmekaniikka|virtausmekaniikan]] osa-alue, joka tutkii [[ilma]]n ja kiinteiden kappaleiden vuorovaikutusta niiden liikkuessa toistensa suhteen.
 
==Muu nestemekaniikka==
Kaasun ollessa jokin muu kuin ilma puhutaan [[kaasudynamiikka|kaasudynamiikasta]] tai, jos kyseessä on neste, nestemekaniikasta.
 
[[Ruuti|Ruudin]] palamisen ja palamiskaasujen virtauksen tapauksessa puhutaan [[sisäballistiikka|sisäballistiikasta]] liittyen mm. [[tykki]]en tai nk.[[Rakettimoottori|kemiallisen rakettimoottorin]] toimintaan.
 
==Aerodynamiikan peruslait==
Olennaiset virtausmekaniikan lait ovat
* [[ideaalikaasu]]n laki ja siitä tehdyt versiot reaalikaasun paineen, tiheyden, kaasuvakion, kaasun moolimäärän ja lämpötilan välisten suhteiden määrittämiseksi
* [[Mekaniikan peruslait|jatkuvuusyhtälö]]
* energiataseet
 
==Osa teknistä suunnittelua==
Merkittävä osa aerodynamiikkaa on [[nostovoima]]n määritys, jota käytetään esim. lentokoneen siipien tai potkurin suunnittelussa. Nostovoiman suunnittelua voidaan joutua käyttämään myös savupiippuje, siltojen jne. rakennusten suunnittelussa esitämään flutterin kaltaiset värähtelyilmiöt, jotka voivat tuhota rakenteen.
 
Toinen puoli aerodynamiikkaa on vastuksen arvioiminen, joka liittyy lentokoneiden lisäksi esim. muuhun liikennetekniikkaan ja asetekniikkaan.
 
Lentokonerakenteiden keventyessä aerodynamiikkaa käytetään paljon [[aeroelastiikka]]an, jossa tutkitaan aerodynaamisten ja massavoimien aiheuttamista värähtelyilmiöitä.
 
Aerodynamiikka on laajentunut [[tuulitunneli]]kokeista [[CFD]]-laskentaan 1980-luvulta lähtien.
 
==Katso myös==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko