Ero sivun ”Lepanton taistelu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti muokkasi: vi:Trận Lepanto
RibotBOT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: nl:Zeeslag bij Lepanto
Rivi 33: Rivi 33:
[[la:Proelium Lepanthinum]]
[[la:Proelium Lepanthinum]]
[[hu:Lepantói csata]]
[[hu:Lepantói csata]]
[[nl:Slag bij Lepanto]]
[[nl:Zeeslag bij Lepanto]]
[[ja:レパントの海戦]]
[[ja:レパントの海戦]]
[[no:Slaget ved Lepanto]]
[[no:Slaget ved Lepanto]]

Versio 26. huhtikuuta 2009 kello 06.20

Fernando Bertellin kuparikaiverrus Lepanton meritaistelusta (1572, Museo Storico Navale, Venetsia)

Lepanton taistelu käytiin vuonna 1571 turkkilaisten laajentumista vastaan Kreikan rannikolla. Venetsia, Espanja ja paavin laivasto voittivat laajamittaisessa meritaistelussa osmanit, ja estivät näin turkkilaisten vaikutusvallan kasvun Euroopassa. Se oli maailmanhistorian viimeinen meritaistelu, joka käytiin pelkästään soutuvoimin liikkuvilla aluksilla.

Osmanien joukkoja johti Ali Pasha. Hänen laivansa vallattiin taistelun kuluessa, ja vaikka määräys oli ottaa hänet elävänä kiinni, viholliset katkaisivat hänen kaulansa ja nostivat irtileikatun pään seipään nokassa näytteille, mikä heikensi osmanien taistelumoraalia.

'Eurooppalaisen liittouman' joukkoja johti Juhana Itävaltalainen, Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Kaarle V:n poika.

Taistelun alussa turkkilaisilla oli noin 300 laivaa ja eurooppalaisilla 230 laivaa. Espanjalaisten tulivoima oli ylivoimainen turkkilaisten pieniä laivoja vastaan. Espanjalaisten uudet raskaat tykkitornilla varustetut kaleerit,joita tosin ei ollut kovin monta, olivat turkkilaisille ylivoimaista sotateknologiaa. Liittoutuman joukkojen komentaja Juhana Itävaltalainen määräsi laivansa valtaamaan turkkilaisten laivat, jolloin liittoutuman todellinen vahvuus tuli esiin, koska eurooppalaisten merimiehet oli aseistettu ja koulutettu paremmin. Taistelu oli kokonaisuudessaan äärimmäisen tiukka.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.