Ero sivun ”Yksikköupseeri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Lisätty maininta Vääpelikilta ry:stä
p Lisätty nimitys pursimies
Rivi 1: Rivi 1:
'''Yksikköupseeri''' on perusyksikön ([[komppania]], [[tykistö]]ssä [[patteri]], [[laivasto]]ssa [[viirikkö]] jne.) päällikön apuna perusyksikön hallinnosta vastaava [[upseeri]]. Vuoteen 2002 saakka yksikköupseeria kutsuttiin yksikön [[vääpeli]]ksi.
'''Yksikköupseeri''' on perusyksikön ([[komppania]], [[tykistö]]ssä [[patteri]], [[laivasto]]ssa [[viirikkö]] jne.) päällikön apuna perusyksikön hallinnosta vastaava [[upseeri]]. Vuoteen 2002 saakka yksikköupseeria kutsuttiin yksikön [[vääpeli]]ksi ja [[laivasto]]ssa pursimieheksi.


1970-luvun alussa ennen [[yhtenäispäällystöjärjestelmä]]ä
1970-luvun alussa ennen [[yhtenäispäällystöjärjestelmä]]ä

Versio 23. huhtikuuta 2009 kello 21.18

Yksikköupseeri on perusyksikön (komppania, tykistössä patteri, laivastossa viirikkö jne.) päällikön apuna perusyksikön hallinnosta vastaava upseeri. Vuoteen 2002 saakka yksikköupseeria kutsuttiin yksikön vääpeliksi ja laivastossa pursimieheksi.

1970-luvun alussa ennen yhtenäispäällystöjärjestelmää yksikön vääpelit olivat sotilasarvoltaan yleensä joko ylivääpeleitä (laivastossa ylipursimiehiä) tai sotilasmestareita, sen jälkeen toimiupseerin tutkinnon suorittaneita luutnanttikurssin käyneitä luutnantteja tai yliluutnantteja.

Vääpeli siis on voinut tarkoittaa aikaisemmin joko sotilasarvoa tai yksikön hallinnosta aliupseerina tai upseerin arvoon ylennettynä toimiupseerina huolehtivaa yksikköupseeria.

Kadettivääpeli ei ole vääpeli, vaan luutnantin arvoinen maanpuolustuskorkeakoulun perustutkinto-osastolla kadettina upseerin tutkintoa suorittava oppilas.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestöistä Reserviläisliittoon kuuluva Vääpelikilta ry kouluttaa reservissä olevia yksikköupseereita.