Ero sivun ”Angam-päivä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Tve4 (keskustelu | muokkaukset)
p luokkasäätö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 8: Rivi 8:


[[Luokka:Naurun tasavalta]]
[[Luokka:Naurun tasavalta]]

[[de:Angam Day]]
[[en:Angam Day]]
[[en:Angam Day]]
[[no:Angam-dagen]]

Versio 16. joulukuuta 2005 kello 00.05

Angam-päivä (englanniksi Angam Day) on kansallinen juhlapäivä, jota vietetään Naurun tasavallassa 26. lokakuuta. Päivää vietetään sen muistoksi, kun maan väkiluku ensimmäisen kerran ylitti 1 500 vuonna 1932. Sana angam tarkoittaa naurun kielessä "juhlimista", "tavoitteen saavuttamista" tai "vaikeuksien voittamista".

Vuonna 1919 Naurun hallinnollinen esimies, australialainen prikaatikenraali Griffith julisti pidettyään kokouksen paikallisten päälliköiden kanssa Naurun väkiluvun olevan liian pieni. Griffithin mukaan niin pieni kansa ei voisi selviytyä tulevaisuudessa, ja väkiluvun olisi oltava vähintään 1 500 maan tulevaisuuden turvaamiseksi. Naurulla päätettiin, että päivästä, jolloin 1 500 asukkaan tavoite saavutettaisiin, tehtäisiin kansallinen juhlapäivä nimeltä angam-päivä, ja että 1 500. asukkaana syntyvää lasta kutsuttaisiin angam-lapseksi ja tämä saisi lahjoja sekä kunniaa.

Angam-lapsi, Eidegenegen Eidagaruwo, syntyi lopulta 26. lokakuuta 1932, ja Naurun väkiluku saavutti 1 500 asukkaan rajan. Kuitenkin toisen maailmansodan aikana Japani valloitti Naurun ja kuljetti 1 200 sen asukkaista orjiksi Chuukin saarille Mikronesiaan. Vain 400 heistä jäi henkiin, ja Naurun väkiluku oli jälleen pudonnut alle 1 500 asukkaan.

Vuonna 1949 raja saavutettiin uudestaan: 31. maaliskuuta syntynyt Bethel Enproe Adam oli toinen angam-lapsi, ja päivää alettiin nimittää toiseksi angam-päiväksi. Virallista angam-päivää juhlitaan Naurulla kuitenkin yhä 26. lokakuuta.