Angam-päivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Angam-päivä (engl. Angam Day) on kansallinen juhlapäivä, jota vietetään Naurun tasavallassa 26. lokakuuta. Päivää vietetään sen muistoksi, kun maan väkiluku ensimmäisen kerran ylitti 1 500 vuonna 1932. Sana angam tarkoittaa naurun kielessä "juhlimista", "tavoitteen saavuttamista" tai "vaikeuksien voittamista".

Vuonna 1919 Naurun hallinnollinen esimiesselvennä, Australian armeijan prikaatikenraali Griffith julisti pidettyään kokouksen paikallisten päälliköiden kanssa Naurun väkiluvun olevan liian pieni. Griffithin mukaan niin pieni kansa ei voisi selviytyä tulevaisuudessa, ja väkiluvun olisi oltava vähintään 1 500 maan tulevaisuuden turvaamiseksi. Naurulla päätettiin, että päivästä, jolloin 1 500 asukkaan tavoite saavutettaisiin, tehtäisiin kansallinen juhlapäivä nimeltä angam-päivä, ja että 1 500. asukkaana syntyvää lasta kutsuttaisiin angam-lapseksi ja tämä saisi lahjoja sekä kunniaa.

Angam-lapsi, Eidegenegen Eidagaruwo, syntyi lopulta 26. lokakuuta 1932. Kuitenkin toisen maailmansodan aikana Japani valloitti Naurun ja kuljetti 1 200 sen asukkaista orjiksi Chuukin saarille Mikronesiaan. Vain 400 heistä jäi henkiin, ja Naurun väkiluku oli jälleen pudonnut alle 1 500 asukkaan.

Vuonna 1949 raja saavutettiin uudestaan: 31. maaliskuuta syntynyt Bethel Enproe Adam oli toinen angam-lapsi, ja päivää alettiin nimittää toiseksi angam-päiväksi. Virallista angam-päivää juhlitaan Naurulla kuitenkin yhä 26. lokakuuta.