Ero sivun ”Puolan miesten lentopallomaajoukkue” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
AlleborgoBot (keskustelu | muokkaukset)
Ginosbot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 91: Rivi 91:
[[en:Poland men's national volleyball team]]
[[en:Poland men's national volleyball team]]
[[fr:Équipe de Pologne de volley-ball]]
[[fr:Équipe de Pologne de volley-ball]]
[[it:Nazionale di pallavolo maschile della Polonia]]
[[ja:バレーボールポーランド男子代表]]
[[ja:バレーボールポーランド男子代表]]
[[pl:Reprezentacja Polski w piłce siatkowej mężczyzn]]
[[pl:Reprezentacja Polski w piłce siatkowej mężczyzn]]

Versio 13. lokakuuta 2008 kello 17.21

Puola
[[Tiedosto:Puola|200px|]]
Liitto Puolan lentopalloliitto
Maanosaliitto Euroopan lentopalloliitto
Kenttä Spodek Hall, Katowice
Valmentaja Raul Lozano
Kapteeni Piotr Gruszka
FIVB-sijoitus 7. sija (elokuu 2008)

Puolan miesten lentopallomaajoukkue edustaa Puolaa miesten lentopallon arvokisoissa. Se on tällä hetkellä maailmanrankingissa 7. sijalla.[1] Viimeisin arvokisamitali on hopea vuoden 2006 MM-kilpailuissa Japanissa.

Historia

Menestyksen alku

Puola saavutti ensimmäisen miesten lentopallon arvokisamitalinsa, pronssia, Istanbulin EM-kisoissa 1967. Keskivaiheilla 70-luvun joukkue ottti itsellensä useiksi vuosiksi maailman lentopallovaltikan, kun se alkoi saavuttamaan arvokisavoittoja. Méxicon MM-kisoissa 1974 se voitti kultaa. Belgradin EM-kisoissa 1975 joukkue jäi hopealle, mutta Montrealin 1976 olympialaisissa se voitti kultaa kukistettuaan niin jatkolohkossa pronssijoukkue Kuubaa, välieräottelussa neljänneksi sijoittuneen Japanin kuin finaalissa hopeajoukkue Neuvostoliitonkin eräluvuin 3–2. Seuraavina vuosina joukkue saavutti EM-hopeaa 1983.

Heikompi menestys

Puolan lentopallomaajoukkue esiintyi ensimmäisen kerran maailmanliigassa kaudella 1998 sijoittuen kymmenennelle sijalle. Kaudella 1999 maailmanliigassa joukkue paransi sijoitustaan kahdeksanneksi, joka toistui myös seuraavalta kaudelta. Vuonna 2001 Puola isännöi maailmanliigan lopputurnausta Katowicessa, mutta jäi yleisön pettymykseksi vasta seitsemänneksi. Vuosi tästä myöhemmin maajoukkue otti askeleen eteenpäin valmentaja Waldemar Wspanialyn kanssa, ja saavutti lopputurnauspaikan jossa sijoittui lopulta viidenneksi.

Paluu huipulle

Puolan miesten lentopallomaajoukkue, Poznań 2008.

Muutamien hieman huonompien vuosien jälkeen Puola palasi maailmanhuipulle lentopallossa. Kauden 2005 maailmanliigassa joukkue sijoittui viidenneksi, ja myös EM-kisoissa viidenneksi. Asiat alkoivat sujumaan hyvin, mutta sitten joukkue koki traagisen onnettomuuden kun yksi lahjakkammista puolalaislentopalloilijoista kuoli auto-onnettomuudessa. Arkadiusz Golas kuoli auto-onnettomuudessa Itävallassa, kun hän oli matkalla Italiaan seurajoukkueeseensa. Hän oli vain 24-vuotias nuori huippulahjakkuus.

Argentiinalainen Raul Lozano otti Stanislaw Gosciniakin tehtävän vastaan päävalmentajana joulukuussa 2005, jonka jälkeen joukkue saavutti hyvää menestystä. Joukkueen aloituskuusikko koostui pitkälti vuoden 1997 juniorien MM-kisojen aloituskuusikosta, kun Dawid Murek, Pawel Zagumny ja Piotr Gruszka yhdessä kahden keskitorjujatornin Piotr Gruszka and Lukasz Kadziewicz olivat joukkueen aloituskuusikko.

Puolan maajoukkue saavutti heti suuren menestyksen kun se sijoittui yllättäen toiseksi kauden 2006 maailmanmestaruuskilpailuissa, Japanissa. Lentopallohuuma valtasi Puolan maan, ja kaikki lentopallot myytiin loppuun urheilukaupoista samana päivänä kun maa oli edennyt finaaliin. Kaudella 2007 Puola isännöi jälleen maailmanliigan lopputurnausta Katowicessa, jossa se saavutti neljännen tilan häviten pronssiottelussa Yhdysvalloille tiukasti. Ennen tätä maa oli hävinnyt kultaan edenneelle Brasilialle erittäin tiukasti välierissä. EM-kisoissa joukkue sijoittui vasta 11:eksi toista.

Puola eteni kesäolympialaisiin 2008 voittamalla Portugalin maailmankarsinnat. Olympialaisissa joukkue oli alkulohkonsa kolmas ja kohtasi puolivälierissä Italian, jolle se hävisi tiukan ottelun eräluvuin 3-2. Puola sijoittui olympialaisissa jaetulle viidennelle sijalle.

Puolan kultamitalijoukkue Montrealin 1976 olympialaisissa[2]

Katso myös

Viitteet

  1. http://www.fivb.org/EN/Volleyball/Rankings/Rank_men_2008_08.asp
  2. Kamper, Erich: Lexikon der 14 000 Olympioniken, s. 615. Leykam-Verlag, 1983. ISBN 3-7011-7144-0.