Ero sivun ”Virtausmekaniikka” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
700 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
käyttäisin muotoa "pidetään usein", koska muitakin mielipiteitä on
(käyttäisin muotoa "pidetään usein", koska muitakin mielipiteitä on)
'''Virtausmekaniikka''' on [[kontinuumimekaniikka|kontinuumimekaniikan]] osa-alue, joka tutkii [[fluidi|fluideja]] eli [[neste]]itä ja [[kaasu]]ja. Se voidaan jakaa edelleen mm. [[hydrostatiikka]]an ja [[virtausdynamiikka]]an.
 
Virtausmekaniikka tutkii kaasujen virtausta mm. [[aerodynamiikka|aerodynamiikan]] sovellutuksissa, joita ovat lentokoneiden nostovoiman ja vastuksen määrittäminen. Nesteiden virtauksessa laivatekniset,keskeisiä hydrauliikantutkimuskohteita ovat laivatekniset ja esim.[[hydrauliikka|hydrauliikan]] sovellukset, [[geofysiikka|geofysiikassa]] valtamerientaas virtauksetesimerkiksi ovat keskeisiävaltamerien tutkimuskohteitavirtaukset.
Virtausmekaniikka on eräs kontinuumimekaniikan haarana:
 
Kokeelliseen virtausmekaniikkaan kuuluvat muun muassa [[tuulitunneli|tuulitunneleiden]] käyttö. Laskennallinen eli numeerinen virtausmekaniikka (CFD, computational fluid dynamics) on tuonottuonut lisää mahdollisuuksia simuloida virtausongelmia.
 
Virtausmekaniikka onpidetään eräsusein eräänä kontinuumimekaniikan haarana:
 
{|border=1
|}
 
==Kontinuumioletus==
Virtausmekaniikka tutkii kaasujen virtausta mm. aerodynamiikan sovellutuksissa, joita ovat lentokoneiden nostovoiman ja vastuksen määrittäminen. Nesteiden virtauksessa laivatekniset, hydrauliikan ja esim. geofysiikassa valtamerien virtaukset ovat keskeisiä tutkimuskohteita.
 
Kaasut ja nesteet koostuvat [[molekyyli|molekyyleistä]], jotka törmäilevät toisiinsa. Kontinuumihypoteesissa fluideja pidetään kuitenkin jatkuvina. Toisin sanoen tiheyden, paineen ja lämpötilan kaltaisten ominaisuuksien katsotaan olevan määriteltyjä mielivaltaisen pienissä pisteissä. Kaasun todellinen molekyyliluonne jätetän huomiotta. Kontinuumioletus antaa kuitenkin erittäin tarkkoja arvioita fluidien todellisesta käyttäytymisestä, kunhan tarkastelu pidetään selvästi molekyylin kokoa (noin 10 <sup>-6<sup>) suuremmissa mitoissa.
Kokeelliseen virtausmekaniikkaan kuuluvat mm. tuulitunneleiden käyttö.
 
Laskennallinen eli numeerinen virtausmekaniikka (CFD, computational fluid dynamics) on tuonot lisää mahdollisuuksia simuloida virtausongelmia.
{{tynkä/Fysiikka}}
 
19 614

muokkausta

Navigointivalikko