Ero sivun ”PA2-luokka” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
KielimiliisiBot (keskustelu | muokkaukset)
p kh, Replaced: Iso-Britannian → Ison-Britannian AWB
Mummmo (keskustelu | muokkaukset)
Ak: Ohjaus sivulle Mummo
Rivi 1: Rivi 1:
#Redirect [[mummo]]
'''PA2''' (Porte-Avions 2 (=Lentotukialus 2)) on Ranskan laivaston suunnitelma uuden sukupolven lentotukialuksiksi.
'''PA2''' (Porte-Avions 2 (=Lentotukialus 2)) on Ranskan laivaston suunnitelma uuden sukupolven lentotukialuksiksi.



Versio 13. toukokuuta 2008 kello 12.41

Ohjaus sivulle:

PA2 (Porte-Avions 2 (=Lentotukialus 2)) on Ranskan laivaston suunnitelma uuden sukupolven lentotukialuksiksi.

Taustaa

Ranskan aiemmat tukialukset, FS Foch ja FS Clemenceau valmistuivat jo vuosina 1961 ja 1963, ja on jo poistettu vahvuudesta. Laivaston nykyinen lippulaiva, FS Charles de Gaulle valmistui 1994, mutta lukuisten teknisten ongelmien johdosta sen luovuttaminen venyi aina vuoteen 2001 asti. Tämän johdosta Ranskan laivasto luopui de Gaulle luokan alusten rakentamisesta ja aloitti suunnittelun uudelleen puhtaalta pöydältä.

Jacques Chirac allekirjoitti alustavan sopimuksen uusista aluksista ja tammikuussa 2006 Ranskan ja Ison-Britannian laivastoministerit allekirjoittivat yhteistyösopimuksen uusien tukialusten rakentamisesta. Maat tekevät osittaista yhteistyötä, vaikkakin PA2- ja brittien CVF-suunnitelmissa on paljon eroavaisuuksia.

Suunittelu

PA2-luokan alukset tulevat olemaan suurimpia sotalaivoja Yhdysvaltain laivaston lentotukialusten jälkeen. Britit jatkavat omilla aluksisllaan VTOL/STOL-koneiden käyttöä. Molempien alukset kuitenkin varustetaan höyrykatapultein yhteensopivuussyistä. Ranskalaismalli taas suunnitellaan Dassault Rafale, ja E-2C Hawkeye-lentokoneille. Lisäksi aluksille tulee NH-90-helikoptereita. Miehistöä alus tarvinnee noin 1650 henkeä, kun de Gaullessa on noin 1950 hengen miehistö.

Propulsio

Alukset varustettaneen tavanomaisilla diesel- ja kaasuturbiinikoneistoilla. Britit hylkäsivät ydinkäyttöisyyden johtuen sen kalleudesta, ja Ranskan laivastokin epäilee de Gaullesta saatujen huonojen kokemusten johdosta.

Todennäköisin propulsiojärjestelmä perustuu kahteen Rolls-Royce-kaasuturbiiniin ja sähköiseen voimansiirtoon. Alusten toimintamatka olisi noin 19 000 km.