Ero sivun ”Youth For Understanding” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
[[Kuva:Youth for Understandingin logo.svg|thumb|Youth For Understanding-logo]]
'''Youth For Understanding''' (''YFU'') on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, kaupallista voittoa tavoittelematon kansainvälinen [[vaihto-oppilas]]järjestö. Se toimii yli 50 maassa ja on lähettänyt maailmalle yli 230225 000 vaihto-oppilasta. Suomessa järjestöä edustaa Suomen Youth For Understanding ry.
 
Kansainvälinen Youth For Understanding on perustettu [[toinen maailmansota|toisen maailmansodan]] jälkeen [[Yhdysvallat|Yhdysvalloissa]] vuonna 1951. YFU:n perustaja Rachel Andresen osallistui vuonna 1948 Amsterdamissa[[Amsterdam]]issa järjestettyyn Maailman Kirkkoneuvoston kokoukseen. Erään illallisen päätteeksi Andresenia pyydettiin mukaan sytyttämään Amsterdamin katuvalot uudelleen, ensimmäistä kertaa sotien jälkeen. Seuratessaan valaistuvan kaupungin heräämistä ja riemuitsevia ihmisiä Andresen kertoi ajatelleensa, että hänen tulee tehdä elämässään kaikki mahdollinen, jotta maailman valot eivät tällä tavoin enää koskaan sammuisi.
 
Ennätykselliset 26 000 saksalaisnuorta haki 1950-luvun alussa vaihto-ohjelmaan ja Andresen sitoutui ensimmäisenä vuonna 1951 etsimään amerikkalaiskodit 75 saksalaiselle nuorelle Michiganin[[Michigan]]in osavaltiosta. Heidän palattua koteihinsa vuonna 1952 Andresen huomasi lukioikäisten nuorten tärkeän roolin ruohonjuuritason suurlähettiläinä. Hänen tiedetään todenneen tuolloin, että jokainen vaihto-oppilas on kuin maailmaan sytytetty uusi valo.
 
YFU:n vaihto-oppilastoiminta laajentui nopeasti eri puolille maailmaa. Suomen YFU perustettiin helsinkiläisten vanhempien ja opettajien yhteistoiminnan tuloksena vuonna 1958 ja sen jälkeen, lähes 50 toimintavuoden aikana, yli 13 000 suomalaista on ollut YFU:n kautta vaihto-oppilaana. Järjestö rekisteröitiin yhdistykseksi vuonna 1972 ja YFU on kautta vuosien nauttinut valtiovallan arvostusta ja luottamusta yhtenä Suomen vanhimmista ja suurimmista vaihto-oppilasjärjestöistä. YFU on ollut valtionavun piirissä vuodesta 1982. Opetushallituksen myöntämästä määrärahasta jaetaan vuosittain 500-1500€ apurahoja vähävaraisille vaihto-oppilaille vaihto-oppilasvuoden kustannuksien kattamiseen.
Suomen YFU:n kautta vaihto-oppilaaksi voi lähteä Yhdysvaltojen ja Kanadan lisäksi 30 eri maahan Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa sekä muissa kaukomaissa (esim. Japani, Kiina, Thaimaa, Etelä-Afrikka) kesäksi, lukukaudeksi tai vuodeksi. Vuosittain Suomeen tulee ulkomaisia YFU:n vaihto-oppilaita noin 80.
 
Maailmanlaajuisesti YFU:n toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön[[vapaaehtoistyö]]hön, eivätkä esimerkiksi isäntäperheet saa vaihto-oppilaan ottamisesta kotiinsa rahallista korvausta. Pelkästään Suomessa aktiivisia vapaaehtoisia on kaikilla suurimmilla paikkakunnilla yli 400 henkilöä. Järjestö viettää 50-vuotisjuhlaansa vuonna 2008. Presidentti [[Martti Ahtisaari]] toimii juhlavuoden suojelijana.
 
==Aiheesta muualla==

Navigointivalikko