Ero sivun ”Realismi (ontologia)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 11: Rivi 11:
=== Realismi nykyfilosofiassa ===
=== Realismi nykyfilosofiassa ===


Realistiset näkemykset ovat suhteessa johonkin tiettyyn sovellusalueeseen: joku voisi esimerkiksi olla realisti, mitä tulee [[fysiikka]]an, mutta antirealisti, mitä tulee [[etiikka]]an. Viime aikoina on korostettu sitä, että on tärkeää määrittää täsmällisesti se sovellusalue, jota ontologinen väite koskee.
Nykyisessä merkityksessään realismi asetetaan sekä [[idealismi (ontologinen)|idealismia]] että [[materialismi (ontologinen)|materialismia]] vastaan, ja se käsitetään synonyyminä [[dualismi (mielenfilosofia)|heikolle dualismille]]. Kolmannessa hyvin nykyaikaisessa merkityksessään realismi ([[Realismi (tieteenfilosofia)|tieteellinen realismi]]) asettuu [[antirealismi]]a vastaan, erityisesti [[tieteenfilosofia]]ssa.


Toisessa nykymerkityksessään realismi ([[Realismi (tieteenfilosofia)|tieteellinen realismi]]) asettuu [[antirealismi]]a vastaan, erityisesti [[tieteenfilosofia]]ssa.
Kummatkin näistä realistisista näkemyksistä ovat usein suhteessa johonkin tiettyyn sovellusalueeseen: joku voisi esimerkiksi olla realisti, mitä tulee [[fysiikka]]an, mutta antirealisti, mitä tulee [[etiikka]]an. Viime aikoina on korostettu sitä, että on hyvin tärkeää määrittää sovellusalue, jota ontologinen väite koskee.


Jotkut filosofit ovat hylänneet edellä kuvatut väittelyt kokonaan harhaanjohtavina ja epäkoherentteina, kutsuen tällaisia realismin muotoja "metafyysiseksi realismiksi", ja pyrkivät välttämään koko kiistan suosimalla yksinkertaista [[naturalismi (ontologia)|naturalismia]] tai "luonnollista realismia".
Jotkut filosofit kutsuvat tiettyjä realismin muotoja metafyysiseksi realismiksi. Jotkut käyttävät realismin sijaan käsitettä [[naturalismi (ontologia)|naturalismi]].
<!--
<!--
==Realism in physics==
==Realism in physics==

Versio 8. tammikuuta 2008 kello 01.32

Ontologinen realismi (myös metafyysinen realismi tai filosofinen realismi) eli todellisuuspohjainen olemassaolo-oppi on näkemys, jonka mukaan ulkoinen todellisuus on olemassa havaitsijoista riippumatta.

Nykyfilosofiassa ontologinen realismi liittyy läheisesti tieteenfilosofiseen tieteelliseen realismiin, jonka mukaan teoriat menestyvät koska ne vastaavat todellisuutta.

Realismin historiaa

Filosofian historian saatossa on käyty jatkuvia väittelyitä siitä, millainen todellisuus on. Samalla käsitteeseen "todellinen" liitetty sisältö on kehittynyt, ja käsitteen "realismi" merkitys on muuttunut huomattavasti.

Termiä realismi käytettiin ensimmäisiä kertoja keskiajan filosofiassa tehdyissä antiikin filosofian tulkinnoissa ja sovellutuksissa. Tässä keskiaikaisessa skolastisessa filosofiassa "realismi" tarkoitti kuitenkin käsiterealismia eli jotain aivan muuta kuin mitä sillä tarkoitetaan nykyään.

Realismi nykyfilosofiassa

Realistiset näkemykset ovat suhteessa johonkin tiettyyn sovellusalueeseen: joku voisi esimerkiksi olla realisti, mitä tulee fysiikkaan, mutta antirealisti, mitä tulee etiikkaan. Viime aikoina on korostettu sitä, että on tärkeää määrittää täsmällisesti se sovellusalue, jota ontologinen väite koskee.

Toisessa nykymerkityksessään realismi (tieteellinen realismi) asettuu antirealismia vastaan, erityisesti tieteenfilosofiassa.

Jotkut filosofit kutsuvat tiettyjä realismin muotoja metafyysiseksi realismiksi. Jotkut käyttävät realismin sijaan käsitettä naturalismi.

Katso myös

Filosofisen realismin muotoja:

Kritiikkiä:

Viitteet


Lähteet

Aiheesta muualla