Ero sivun ”Tilinpäätösanalyysi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
LA2-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Bot: prettier ISBN
Rivi 9: Rivi 9:
====Myyntikate====
====Myyntikate====


Myyntikate saadaan vähentämällä yrityksen myyntitulosta muuttuvat kustannukset. Myyntikate ilmoitetaan usein prosentteina liikevaihdosta:
Myyntikate (katetuotto)saadaan vähentämällä yrityksen myyntitulosta muuttuvat kustannukset. Myyntikate ilmoitetaan usein prosentteina liikevaihdosta:


<math>\mbox{Myyntikateprosentti}=\frac{\mathrm{liikevaihto-muuttuvat kustannukset}}{\mathrm{liikevaihto}}\cdot 100%</math>
<math>\mbox{Myyntikateprosentti}=\frac{\mathrm{liikevaihto-muuttuvat kustannukset}}{\mathrm{liikevaihto}}\cdot 100%</math>

Versio 11. joulukuuta 2007 kello 17.35

Tilinpäätösanalyysissä tutkitaan yrityksen kannattavuutta ja taloudellista tilaa käyttämällä hyväksi yrityksen tilinpäätöstietoja. Tilinpäätöksestä voidaan laskea useita tunnuslukuja, joiden avulla yrityksiä voidaan vertailla keskenään.

Pelkkiä tunnuslukuja vertaamalla saadaan vain suuntaa antavia tuloksia, ja tunnuslukuihin perustuvat vertailut ovat valideja vain saman toimialan ja kokoluokan yritysten kesken.

Tunnusluvut

Kannattavuuden tunnuslukuja

Myyntikate

Myyntikate (katetuotto)saadaan vähentämällä yrityksen myyntitulosta muuttuvat kustannukset. Myyntikate ilmoitetaan usein prosentteina liikevaihdosta:

Käyttökate

Käyttökatteella tarkoitetaan myyntikatteen ja kiinteiden kustannusten erotusta. Käyttökatekin ilmoitetaan usein liikevaihtoon suhteutettuna. Sana kate viittaa siihen, että esimerkiksi käyttökateprosentti kertoo, kuinka suuri osa liikevaihdosta jää kattamaan muita kuluja.


Sijoitetun pääoman tuottoprosentti (ROCE)

Sijoitetun pääoman tuottoprosentti (engl. Return on Capital Employed) saadaan laskemalla

Oman pääoman tuottoaste (ROE)

Oman pääoman tuottoaste (engl. Return on [Common] Equity). Tämä saadaan jakamalla nettotulos (tulos rahoituskulujen ja verojen jälkeen) oman pääoman määrällä.

Koko pääoman tuottoaste (ROA)

Return on Total Assets eli koko pääoman tuotto saadaan jakamalla nettotulos koko yrityksen koko pääoman määrällä.


Maksuvalmiuden tunnuslukuja

Quick Ratio (QR)

Quick Ratio on yrityksen rahoitusomaisuuden suhde yrityksen lyhytaikaisiin velkoihin. Tunnusluku kuvaa yrityksen lyhyen aikavälin maksuvalmiutta. Tavoiteltava arvo Quick Ratiolle on 1. Pienemmällä arvolla yritys saattaa ajautua helposti maksuvaikeuksiin, jos myynnissä tapahtuu tilapäinen notkahdus. Toisaalta huomattavan suuri arvo voi kertoa yrityksen kassavarojen tehottomasta käytöstä.

Current ratio

Current Ratio kuvaa yrityksen maksuvalmiutta noin vuoden aikajänteellä. Se lasketaan kaavalla

Omavaraisuusaste

Omavaraisuusaste on oman pääoman osuus koko pääomasta.

Kirjallisuutta

  • Kallunki J-P., Kytönen E., Martikainen T.: Uusi tilinpäätösanalyysi (Kauppakaari 1998, ISBN 952-14-0049-8)
  • Laitinen, Erkki K.: Strateginen tilinpäätösanalyysi (Kauppakaari 2002, ISBN 952-14-0545-7)
  • Zvi Bodie, Robert C. Merton: Finance (Prentice Hall 2000, ISBN 0-13-025676-5)

Aiheesta muualla

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.