Ero sivun ”Sosialistinen Työväenpuolue (Suomi)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p linkki kuntoon
Ap4k (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
:''Sosialistista työväenpuoluetta ei pidä sekoittaa 1920-luvun [[Suomen Sosialistinen Työväenpuolue|Suomen Sosialistiseen Työväenpuolueeseen]].''
:''Sosialistista työväenpuoluetta ei pidä sekoittaa 1920-luvun [[Suomen Sosialistinen Työväenpuolue|Suomen Sosialistiseen Työväenpuolueeseen]] (SSTP).''


'''Sosialistinen työväenpuolue''' oli [[TPSL|Työväen ja Pienviljelijäin Sosialistinen Liitto (TPSL)]] -puolueen vähemmistön 1970-luvulla perustama puolue, kun TPSL:n enemmistö lakkautti puolueensa ja siirtyi lähinnä takaisin [[Suomen sosialidemokraattinen puolue|Sosialidemokraatteihin]].
'''Sosialistinen työväenpuolue''' (STP) oli [[TPSL|Työväen ja Pienviljelijäin Sosialistisen Liiton]] (TPSL) vähemmistön 5.-6.5.1973 Mikkelissä perustama puolue. Kutistunut TPSL oli jäänyt ilman kansanedustajia edellisissä vaaleissa ja puolueen enemmistö päätti lakkauttaa puolueen siirtyen takaisin [[Suomen sosialidemokraattinen puolue|Sosialidemokraatteihin]] (SDP). STP:n ensimmäinen puheenjohtaja oli [[Aarre Simonen]], jota seurasi [[Viljo Pousi]] (1976-1980). Tunnetuista TPSL:n hahmoista mm. [[Sulo Kivinen]] jatkoi STP:n riveissä vielä 1980-luvun puolivälissä.


Väitetään, että 1970-luvun loppuun mennessä STP oli jo piilevästi [[taistolaisuus|taistolaisten]] käsissä, niin että nämä olisivat voineet nopeasti siirtyä sinne ja käyttää sen asemaa rekisteröitynä puolueena, mikäli [[Suomen kommunistinen puolue]] olisi potkaissut [[taistolaiset]] pihalle Kommunisteista.
STP solmi vaaleissa vaaliliittoja SKDL:n kanssa, mikä ei estänyt 1% alle laskeneen kannatuksen hidasta vähenemistä. Väitetään, että 1970-luvun loppuun mennessä STP oli jo piilevästi [[taistolaisuus|taistolaisten]] käsissä niin, että nämä olisivat voineet nopeasti siirtyä sinne ja käyttää sen asemaa rekisteröitynä puolueena, mikäli [[Suomen kommunistinen puolue]] (SKP) olisi potkaissut taistolaiset pihalle. Arvo Aallon SKP:n lopulta erottaessa oppositionsa 1980-luvun puolivälissä, ei tätä mahdollisuutta kuitenkaan käytetty, vaan STP oli vielä 1986 mukana perustamassa [[Demokraattinen vaihtoehto|Demokraattista vaihtoehtoa]]. STP:n toiminta kylläkin loppui pian tämän jälkeen.


[[Luokka:Suomalaiset puolueet]]
[[Luokka:Suomalaiset puolueet]]
[[Luokka:Sosialismi]]


[[en:Sosialistinen Työväenpuolue]]
[[en:Sosialistinen Työväenpuolue]]

Versio 13. elokuuta 2005 kello 15.50

Sosialistista työväenpuoluetta ei pidä sekoittaa 1920-luvun Suomen Sosialistiseen Työväenpuolueeseen (SSTP).

Sosialistinen työväenpuolue (STP) oli Työväen ja Pienviljelijäin Sosialistisen Liiton (TPSL) vähemmistön 5.-6.5.1973 Mikkelissä perustama puolue. Kutistunut TPSL oli jäänyt ilman kansanedustajia edellisissä vaaleissa ja puolueen enemmistö päätti lakkauttaa puolueen siirtyen takaisin Sosialidemokraatteihin (SDP). STP:n ensimmäinen puheenjohtaja oli Aarre Simonen, jota seurasi Viljo Pousi (1976-1980). Tunnetuista TPSL:n hahmoista mm. Sulo Kivinen jatkoi STP:n riveissä vielä 1980-luvun puolivälissä.

STP solmi vaaleissa vaaliliittoja SKDL:n kanssa, mikä ei estänyt 1% alle laskeneen kannatuksen hidasta vähenemistä. Väitetään, että 1970-luvun loppuun mennessä STP oli jo piilevästi taistolaisten käsissä niin, että nämä olisivat voineet nopeasti siirtyä sinne ja käyttää sen asemaa rekisteröitynä puolueena, mikäli Suomen kommunistinen puolue (SKP) olisi potkaissut taistolaiset pihalle. Arvo Aallon SKP:n lopulta erottaessa oppositionsa 1980-luvun puolivälissä, ei tätä mahdollisuutta kuitenkaan käytetty, vaan STP oli vielä 1986 mukana perustamassa Demokraattista vaihtoehtoa. STP:n toiminta kylläkin loppui pian tämän jälkeen.