Ero sivun ”Marc-René de Voyer de Paulmy d’Argenson” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ei muokkausyhteenvetoa
[[Image:Argenson, Marc-René de Voyer d'.jpg|thumb|220px|Marc-René de Voyer de Paulmy d'Argenson. [[Hyacinthe Rigaud]]'n maalaama muotokuva - Versailles'n linna]]
'''Marc-René de Voyer de Paulmy d'Argenson''' ([[4. marraskuuta]] [[1652]] [[Venetsia]] - [[8. toukokuuta]] [[1721]] [[Pariisi]]) oli Argensonin ensimmäinen [[markiisi]] ja [[ranska]]lainen poliitikko.
 
Marc-René de Voyer de Paulmy d'Argenson syntyi Venetsiassa, jossa hänen isänsä, jonka etunimi oli myöskin Marc-René, toimi suurlähettiläänä. TraditionPerinteen mukaisesti hänet julistettiin Venetsian kaupungin kummilapseksi ja tämän tähden hän sai kantaa etunimeä Marc.
 
Hän toimi valtioministerinä ja poliisipäällikkönä 21 vuoden ajanvuotta [[1697]]-[[1718]]. Hänen nimensä yhdistetään aina poliisipäällikön (Lieutemant général de police) virkainstituutioon. Hän laajensi viran toimialaa ja tehtäväkuvaajatehtäväkuvaa eritotenerityisesti perustamalla poliisitarkastajain virat vuonna [[1708]] ja tehostamalla julkisten paikkojen yleistä valvontaa. Hän taisteli [[Jansenismi|jansenisteja]] vastaan ja vuonna [[1709]] ajoi pakoon [[Port-Royal-des-Champs]]'in nunnat.
 
Hän toimi Ranskan oikeusministerinä [[28. tammikuuta]] [[1718]]a alkaen [[7. kesäkuuta]] [[1720]] saakka ja sijaishallituksen aikana valtiontalouden neuvoston puheenjohtajana. Hän onnistui vain vaivoin havaitsemaan Law-järjestelmän epäonnistumisen, mutta koki kuitenkin epäonnistuneensa tehtävässään ja luopui tehtävästään vuonna [[1720]].
 
Hänet valittiin [[Ranskan akatemia]]n jäseneksi vuonna [[7181718]], juuri kun hänen virkuransavirkauransa oli korkeimmillaan. Hänen poikansa René-Louis ja Marc-Pierre loivat loistavat uran kuninkaan palveluksessa.
 
==Lähteet==
* [http://www.academie-francaise.fr/immortels/base/academiciens/fiche.asp?param=155 Ranskan akatemian henkilötietosivut]
* [http://gw1.geneanet.org/index.php3?b=samlap&lang=fr;p=marc+rene;n=de+voyer+de+paulmy+d+argenson;oc=3 Hänen sukuhistoriansa sivut]
 
 
{{Edeltäjä-seuraaja|Titteli=[[Ranskan akatemia]]n jäsen<br/> Tuoli 1<br/>1718–1721

Navigointivalikko