Ero sivun ”Vinland” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
86 merkkiä lisätty ,  13 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[[Kuva:Carlb-ansemeadows-vinland-02.jpg|thumb|250px|L'Anse aux Meadowsin rekonstruoitu viikinkiasumus.]]
:Tämä artikkeli käsittelee viikinkien löytämää aluetta Pohjois-Amerikassa. Menneinä vuosisatoina Suomen ulkomainen nimi Finland on joskus kirjoitettu tai lausuttu "Vinland", muun muassa 1700-luvun hollantilaisissa kartoissa.''
 
'''Vinland''' oli [[Grönlanti|Grönlannista]] saapuneiden [[viikinki]]en antama nimi jollekin Pohjois-Amerikan alueelle, joka todennäköisimmin on sijainnut [[Kanada]]n itärannikolla. ''[[Grönlantilaisten saaga]]n'' mukaan yksi [[Leif Eerikinpoika|Leif Eerikinpojan]] mies, Tyrkir, löysi paikasta [[viinirypäle]]itä, minkä johdosta Leif antoi maalle nimen Vinland, Viinimaa. Kertomus viinirypäleistä nykyisen Kanadan alueella on kuitenkin mahdoton, ja usein onkin arveltu, että Vinland-nimen todellinen etymologia olisi "niittymaa" (''Vinnland'').
 
Joka tapauksessa on varmaa, että viikingit kävivät Pohjois-Amerikassa. Vuonna [[1960]] arkeologit löysivät [[Newfoundland]]in pohjoisesta kärjestä [[L'Anse aux Meadows]]'ta todisteita viikinkien vierailusta. Paikka nimettiin [[UNESCO]]n maailmanperintölistalle vuonna [[1978]]. Paikan kumpuilevaan maastoon on rekonstruoitu asumuspaikat oletettuun viikinkiaikaiseen asuun. Tätä siirtokuntaa on usein pidetty saagojen Vinlandina, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta.
 
 
Menneinä vuosisatoina Suomen ulkomainen nimi Finland on joskus kirjoitettu tai lausuttu "Vinland", muun muassa 1700-luvun hollantilaisissa kartoissa.
 
[[Luokka:Viikinkiaika]]
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko