Ero sivun ”Ei-newtonilainen fluidi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p lukuisia typoja, linkki
Vzb83 (keskustelu | muokkaukset)
kh, muotoilua
Rivi 1: Rivi 1:
'''Ei-newtoniset nesteet''' ovat nesteitä joiden [[viskositeetti|dynaaminen viskositeetti]] ei riipu pelkästään [[lämpötila]]sta vaan myös leikkausjännitteestä sekä leikkausnopeudesta.
'''Ei-newtoniset nesteet''' ovat nesteitä, joiden [[viskositeetti|dynaaminen viskositeetti]] ei riipu pelkästään [[lämpötila]]sta vaan myös leikkausjännitteestä sekä leikkausnopeudesta.
== Eri tyyppisiä Ei-newtonisia nesteitä ==
== Erilaisia ei-newtonisia nesteitä ==
* Binghamplastinen neste – Käyttäytyy kuin Newtoninen neste, mutta liikkeelle lähtö vaatii tietyn aluksi tietyn leikkausjännitteen. Tällaisia nesteitä ovat esim. biolietteet.
* ''Bingham-plastinen neste'' käyttäytyy kuin newtoninen neste, mutta liikkeelle lähtö vaatii aluksi tietyn leikkausjännitteen. Tällaisia nesteitä ovat esim. biolietteet.
* Pseudoplastinen neste – Nämä nesteet notkistuvat leikkauksen vaikutuksesta. Esimerkkinä tällaisesta nesteestä on [[majoneesi]].
* ''Pseudoplastinen neste'' notkistuu leikkauksen vaikutuksesta. Esimerkkinä tällaisesta nesteestä on [[majoneesi]].
* Dilatanttityyppinen neste – Tällaiset nesteet paksuuntuvat leikkauksen vaikutuksesta. Esimerkkinä [[juoksuhiekka]] sekä TiO2-lietteet.
* ''Dilatanttityyppinen neste'' paksuuntuu leikkauksen vaikutuksesta. Esimerkkinä [[juoksuhiekka]] sekä TiO<sub>2</sub>-lietteet.


[[luokka:Fysiikka]]
[[luokka:Fysiikka]]

Versio 20. heinäkuuta 2005 kello 18.54

Ei-newtoniset nesteet ovat nesteitä, joiden dynaaminen viskositeetti ei riipu pelkästään lämpötilasta vaan myös leikkausjännitteestä sekä leikkausnopeudesta.

Erilaisia ei-newtonisia nesteitä

  • Bingham-plastinen neste käyttäytyy kuin newtoninen neste, mutta liikkeelle lähtö vaatii aluksi tietyn leikkausjännitteen. Tällaisia nesteitä ovat esim. biolietteet.
  • Pseudoplastinen neste notkistuu leikkauksen vaikutuksesta. Esimerkkinä tällaisesta nesteestä on majoneesi.
  • Dilatanttityyppinen neste paksuuntuu leikkauksen vaikutuksesta. Esimerkkinä juoksuhiekka sekä TiO2-lietteet.