Ero sivun ”Mars 3” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
339 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
Ei muokkausyhteenvetoa
== Mars 4, 5, 6 ja 7 ==
 
Neuvostoliitto aloitti kunnianhimoisen Mars-ohjelman 1973, kauksiten neljä luotainta, Mars 4-7 kolmankolmaen viikon sisään vuoden 1973 kesällä. Luotaimet saapuivat Marsin lähelle maalis-huhtikuussa 1974. Kaikki nämä epäonnistuivat ainakin osittain,
Niiden tarkoitus oli laskea mittauskapseli Marsin pinnalle.
Kaikki nämä epäonnistuivat ainakin osittain,
vaikka lähettivät paljon mittaustietoa Maahan.
Luotaimiin voitiin asentaa joko kirtoradalle asettumiseen tarvittava polttoaine tai laskeutumiskapseli, koska vuoden 1973 "[[laukaisuikkuna]]" ei ollut polttoainetaloudellisesti yhtä edeullinen kuin edelline vuoden 1971 ikkuna.
Mars 4 ja 5 aiottiin kiertäjiksi, Mars 6 ja 7 ohilento-lasekutujiksi.
<ref>kanneth Gatland: Kohti avaruutta s.144</ref>
Ne olivat hyvin painavia, noin 4650 kg. Venäläisten ei tarvinnut pihistellä luotainten painossa niin kuin amerikkalaisten, joiden kehittyneempi tietotekniikka oli etu
esimerkiksi [[Mariner 9]]-luotaimessa.
 
Mars 4 lensi Marsin ohi 2200 km päästä, kun sen jarruraketti ei käynnistynyt. Mars 5 toimi Marsin kiertoradalla vain muutaman päivän, mutat lähetti sieltä kuvia ja mittaustietoja.
Mars 6:n laskeutuja lähetti tietoja kaasukehästä mitaten Marsin kaasuhekän lämpötila- ja paineprofiilia . Se lähetti tuloksia 148 sekuntia ilmakehään vajotessaan, mutta ei onnistunut laskeutumaan pinnalle toimivana. Mars 7 ei onnistunut jarruttautumaan Marsin kiertoradalle, ja sekä emäalus että laskeutuja lansivät Marsin ohi ja jäivät [[Aurinko]]a kiertävälle radalle. Laskeutuja oli irtautunut väärällä hetkellä.
 
31 935

muokkausta

Navigointivalikko