Ero sivun ”Kaukokirjoitin” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
23 merkkiä poistettu ,  14 vuotta sitten
p
fix
p (Botti poisti: tr:Teleks)
p (fix)
Tyypillinen kaukokirjoitin on paperille tulostava kirjoituskonetta muistuttava laite. Useimmissa kaukokirjoittimissa on myös ollut mahdollisuus tallentaa vastaanotetut viestit [[reikänauha]]lle ja lähettää nauhalle tallennettuja viestejä automaattisesti eteenpäin.
 
Kaukokirjoittimien varhaiseen kehitykseen vaikuttaneita keksijöitä olivat ''Royal E. House'', ''David E. Hughes'', ''ChalesCharles Krum'' ja ''Émile Baudot''. Émile Baudotilta ovat saaneet nimensä paitsi [[Baudot-koodi]] sekä signaalinmuutosnopeuden mittayksikkö [[baudi]].
 
[[Yhdysvallat|Amerikkalainen]] vuonna [[1906]] perustettu ''Teletype Corporation'' oli yksi tunnetuimmista kaukokirjoitinvalmistajista. Teletypen kaukokirjoittimia käytettiin paljon tietotekniikassa [[pääte|päätteinä]], mistä on periytynyt esimerkiksi [[Unix]]-maailmassa yleinen tapa kutsua mitä tahansa päätettä TTY:ksi (lyhenne Teletypestä).
 
'''Telex'''-verkko on kaukokirjoitinverkko, jossa laitteet ovat yhteydessä toisiinsa puhelinverkon kaltaisella reititysjärjestelmällä. Ensimmäinen telex-verkko otettiin käyttöön [[Saksa]]ssa [[1930-luku|1930-luvulla]], ja maailmassa on vielä tänäkin päivänä käytössä yli 3 miljoonaa telex-linjaa.
11 104

muokkausta

Navigointivalikko