Ero sivun ”Palvelu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 13: Rivi 13:
== Palvelut tietokoneissa ==
== Palvelut tietokoneissa ==


Tietokoneissa esimerkiksi WWW-palvelinta kutsutaan [[verkkopalvelu]]ksi (network service).
Tietokoneissa esimerkiksi WWW-palvelinta kutsutaan [[verkkopalvelu]]ksi (network service). Tietoteknisissä järjestelmissä ja verkoissa palvelualustoja (service platform), joka tarkoittaa että verkko tarjoaa sovelluskehittäjille tiettyjä palveluja
määriteltyjen ohjelmointirajapintojojen ja laitteistojen avulla.


== Lähteitä ==
== Lähteitä ==

Versio 31. tammikuuta 2007 kello 18.55

Palvelu taloustieteessä on tuotantoa, joka ei ole tavaran tuotantoa, tai tuote, joka ei ole tavara. Palvelun tuottaa usein suoraan ihminen työllään kuten parturi parturipalvelua, mutta myös koneet voivat tuottaa palveluja kuten telepalveluja ja sähköä. Moni yksityinen yritys tuottaa palveluita. Julkinen palvelu on valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön tuottama palvelu kuten valtion hallituksen, armeijan, poliisin, tuomioistuimen, sairaalan tai korkeakoulun tai kunnan koulun, kirjaston, terveyskeskuksen, päiväkodin tai sosiaalitoimiston tai Kansaneläkelaitoksen sosiaaliturva. Palveluita voidaan tuottaa kuluttajille tai toisille yrityksille.

Palvelun tuottamiseen tarvitaan yleensä tuotantovälineitä eli pääomaa ja maata. Esimerkiksi armeija tarvitsee aseita puolustuspalvelun tuottamiseen ja koulu käyttää koulurakennusta ja pulpetteja koulutuspalvelun tuottamiseen ja kirjasto kirjoja kirjastopalvelun tuottamiseen.

Tavarantuotantoa kutsutaan usein teollisuudeksi, mutta varsinkin englannin kielen vaikutuksesta myös palvelujen tuotantoa on ruvettu joskus kutsumaan teollisuudeksi. Yleisen väärinkäsityksen mukaan "suomalaiset eivät voi pärjätä pesemällä toistensa paitoja", mutta taloustieteen mukaan teollisuus ei ole yhteiskunnalle välttämätön. Fysiokraattien väärinkäsityksen mukaan maatalous on ainoa arvon tuottaja, mutta myös palvelut ja teollisuus tuottavat arvoa. Yhteiskunta voi käydä kauppaa ja hankkia tavaroita kuten maataloustuotteita ulkomailta.

Jos palveluita verrataan konkreettisiin ja varastoitaviin tavaroihin, niin tällöin perinteisillä palveluilla on sanottu olevan neljä ominaisuutta:

  • Palvelut ovat ainakin osaksi aineettomia.
  • Palvelut ovat prosesseja/toimintasarjoja.
  • Palvelut kulutetaan (tai koetaan) samanaikaisesti kun niitä tuotetaan.
  • Käyttäessään palveluja asiakas itse osallistuu palvelutapahtuman tuottamiseen [1].

Palvelut tietokoneissa

Tietokoneissa esimerkiksi WWW-palvelinta kutsutaan verkkopalveluksi (network service). Tietoteknisissä järjestelmissä ja verkoissa palvelualustoja (service platform), joka tarkoittaa että verkko tarjoaa sovelluskehittäjille tiettyjä palveluja määriteltyjen ohjelmointirajapintojojen ja laitteistojen avulla.

Lähteitä

  1. Grönroos, C. 1990. Nyt kilpaillaan palveluilla. 2. painos. Suom. M. Tillman. Helsinki: Weilin+Göös.