Ero sivun ”Aleatorinen musiikki” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti lisäsi luokkaan Seulonnan keskeiset artikkelit
Pelastettu 1 lähde(ttä) ja merkitty 0 kuolleeksi.) #IABot (v2.0.8
Rivi 3: Rivi 3:
Tyylisuunnan ensimmäinen edustaja on yhdysvaltalainen John Cage.<ref>Facta 2001 s. 303</ref>
Tyylisuunnan ensimmäinen edustaja on yhdysvaltalainen John Cage.<ref>Facta 2001 s. 303</ref>


Esimerkiksi [[Karlheinz Stockhausen]] kirjoitti 11. pianokappaleen partituuriin 19 pientä fragmenttia. Säveltäjän ohjeen mukaan pianisti valitsee, missä järjestyksessä fragmentit soitetaan. Teos päättyy, kun jokin fragmentti on tullut soitetuksi kolmesti. <ref>[http://webusers.siba.fi/~upohjann/1900/lansio_artikkelit/aleatorinen.html Tapani Länsiön artikkeli]</ref> Myös [[Pierre Boulez]] otti vaikutteita aleatorisesta musiikista.
Esimerkiksi [[Karlheinz Stockhausen]] kirjoitti 11. pianokappaleen partituuriin 19 pientä fragmenttia. Säveltäjän ohjeen mukaan pianisti valitsee, missä järjestyksessä fragmentit soitetaan. Teos päättyy, kun jokin fragmentti on tullut soitetuksi kolmesti. <ref>[http://webusers.siba.fi/~upohjann/1900/lansio_artikkelit/aleatorinen.html Tapani Länsiön artikkeli] {{Wayback|1=http://webusers.siba.fi/~upohjann/1900/lansio_artikkelit/aleatorinen.html |päiväys=20070930033612 }}</ref> Myös [[Pierre Boulez]] otti vaikutteita aleatorisesta musiikista.


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 4. helmikuuta 2021 kello 01.37

Aleatorinen musiikki on musiikkia, jonka säveltäjä on antanut esittäjälle enemmän tilaa improvisointiin ja omiin valintoihin kuin perinteisessä klassisessa musiikissa.

Tyylisuunnan ensimmäinen edustaja on yhdysvaltalainen John Cage.[1]

Esimerkiksi Karlheinz Stockhausen kirjoitti 11. pianokappaleen partituuriin 19 pientä fragmenttia. Säveltäjän ohjeen mukaan pianisti valitsee, missä järjestyksessä fragmentit soitetaan. Teos päättyy, kun jokin fragmentti on tullut soitetuksi kolmesti. [2] Myös Pierre Boulez otti vaikutteita aleatorisesta musiikista.

Lähteet

  1. Facta 2001 s. 303
  2. Tapani Länsiön artikkeli (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.