Ero sivun ”Denaari” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
11 merkkiä lisätty ,  1 vuosi sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Ensimmäiset denaarit lyötiin [[Rooman tasavalta|Rooman tasavallan]] aikana vuoden 211 eaa. tienoilla, samoihin aikoihin [[toinen puunilaissota|toisen puunilaissodan]] kanssa. Se painoi keskimäärin 4,5 grammaa. 100-luvulla eaa. sen paino laski noin 3,9 grammaan ja edelleen 3,4 grammaan keisari [[Nero]]n kaudella. Tämän jälkeen sen arvo alkoi laskea nopeammin, kun sen hopeapitoisuutta ja painoa vähennettiin seuraavien keisarien aikoina.
 
Sen alkuperäinen arvo oli 10 [[as (raha)|as-rahaa]], mihin kolikon nimi viittaa. Noin vuonna 141 eaa. sen arvoksi asetettiin 16 asia johtuen asin painon laskemisesta. Denaari oli tärkein imperiumissa käytetty kolikko [[antoninianus|antoninianuksen]] käyttöönottoon asti 200-luvun puolivälissä. Ilmeisesti viimeiset denaarit lyöttivät keisari [[Aurelianus]] vuosina 270–275 ja keisari [[Diocletianus]] kautensa alkuvuosina 284 alkaen. Käytöstä poistumisensa jälkeen denaaria käytettiin edelleen kirjanpidossa tavalla, jota nykyisin ei enää ymmärretä.
 
Rooman tasavallan lopunaikoina työläisen bruttopalkka päivässä saattoi olla yhden denaarin. Denaarin nimestä johtuu myös sana [[dinaari]], joka on nykyäänkin rahayksikön nimenä monissa maissa.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko