Julia Domna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julia Domnan rintakuva

Julia Domna (170–217) oli Rooman keisarinna ja keisari Septimius Severuksen toinen vaimo. Hän oli keisarien Caracalla ja Geta äiti.

Julia Domna oli alkujaan syyrialaista sukua ja hänen isänsä Julius Bassianus oli aurinkojumala Heliogabaluksen pappi Emesassa (nykyinen Homs). Domnalla oli myös vanhempi sisko Julia Maesa joka oli keisari Elagabaluksen (hallitsi 218–222) isoäiti.

Julia Domna ja Severus avioituivat joskus 180-luvun lopulla, sen jälkeen kun Severuksen ensimmäinen vaimo Paccia Marciana kuoli. Caracalla syntyi vuonna 188 ja Geta vuonna 189. Severus julistautui keisariksi vuonna 193 sen jälkeen kun Roomassa oli syttynyt valtataistelu Commoduksen kuoleman jälkeen. Domna seurasi miehensä mukana kun tämä matkusti itään taistelemaan usurpaattori Pescennius Nigeriä vastaan. Julia Domna sai sisällissodan aikana lisänimen mater castrorum (osapuilleen "leirin äiti").

Severus kuoli vuonna 211 ja hänen testamenttinsa mukaan Caracallan ja Getan tuli hallita yhdessä. Caracalla antoi kuitenkin pian tappaa veljensä. Caracallan ja hänen äitinsä välit olivat tästä lähtien ongelmalliset. Julia Domna matkusti kuitenkin Caracallan mukana tämän Parthiaa vastaan tekemän sotaretken aikana. Julia Domna teki itsemurhan kuultuaan että Caracalla oli murhattu ja että Macrinus oli julistautunut keisariksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Julia Domna.
  • Lindemann, Kate (toim.): Julia Domna Women Philosophers (englanniksi)