Ero sivun ”Denaari” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
26 merkkiä lisätty ,  1 vuosi sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
Ei muokkausyhteenvetoa
Merkkaukset: Visuaalinen muokkaus Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
'''Denaari''' ({{k-la|denarius}}) oli [[antiikin Rooma|antiikin roomalainen]] kolikko. Se oli pieni hopeakolikko, joka oli yleisin tuotettu käyttöraha, kunnes [[antoninianus]] sen vähitellen syrjäytti. Sanasta periytyvä '''[[dinaari]]''' on on monissa arabimaissa ja entiseen [[Osmanien valtakunta|osmanien valtakuntaan]] kuuluneissa maissa käytössä oleva valuutta.
 
Ensimmäiset denaarit lyötiin [[Rooman tasavalta|Rooman tasavallan]] aikana vuoden 211 eaa. tienoilla, samoihin aikoihin [[toinen puunilaissota|toisen puunilaissodan]] kanssa. Se painoi keskimäärin 4,5 grammaa. 100-luvulla eaa. sen paino laski noin 3,9 grammaan ja edelleen 3,4 grammaan keisari [[Nero]]n kaudella. Tämän jälkeen sen arvo alkoi laskea nopeammin, kun sen hopeapitoisuutta ja painoa vähennettiin seuraavien keisarien aikoina.
 
Sen alkuperäinen arvo oli 10 [[as (raha)|as-rahaa]], mihin kolikon nimi viittaa. Noin vuonna 141 eaa. sen arvoksi asetettiin 16 asia johtuen asin painon laskemisesta. Denaari oli tärkein imperiumissa käytetty kolikko [[antoninianus|antoninianuksen]] käyttöönottoon asti 200-luvun puolivälissä. Ilmeisesti viimeiset denaarit lyöttivät keisari [[Aurelianus]] vuosina 270–275 ja keisari [[Diocletianus]] kautensa alkuvuosina. Käytöstä poistumisensa jälkeen denaaria käytettiin edelleen kirjanpidossa tavalla, jota nykyisin ei enää ymmärretä.
 
Rooman tasavallan lopunaikoina työläisen bruttopalkka päivässä saattoi olla yhden denaarin. Denaarin nimestä johtuu myös sana [[dinaari]], joka on nykyäänkin rahayksikön nimenä monissa maissa.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko