Ero sivun ”Valkoinenpaimenkoira” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 3: Rivi 3:
| kuva = Zwitsersewitteherder.jpg
| kuva = Zwitsersewitteherder.jpg
| kuvateksti =
| kuvateksti =
| alkuperämaa = alkuperä {{Yhdysvallat}} ja {{Kanada}}<br>jalostusmaa {{Sveitsi}}
| alkuperämaa = alkuperämaa {{Yhdysvallat}} ja {{Kanada}}<br>jalostusmaa {{Sveitsi}}
| määrä =Suomessa rekisteröity<br>4 076<ref>[http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?R=347 ''Valkoinenpaimenkoira'']. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä, Suomen Kennelliitto, 2019. Haettu 11.8.2019.</ref>
| määrä =Suomessa rekisteröity<br>4 076<ref>[http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?R=347 ''Valkoinenpaimenkoira'']. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä, Suomen Kennelliitto, 2019. Haettu 11.8.2019.</ref>
| syntyaika = 1900-luvun loppupuoli
| syntyaika = 1900-luvun loppupuoli

Versio 3. helmikuuta 2020 kello 20.21

Valkoinenpaimenkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa alkuperämaa  Yhdysvallat ja  Kanada
jalostusmaa  Sveitsi
Määrä Suomessa rekisteröity
4 076[1]
Rodun syntyaika 1900-luvun loppupuoli
Alkuperäinen käyttö paimen- ja palveluskoira
Nykyinen käyttö seura- ja harrastuskoira
Muita nimityksiä valkkari, berger blanc suisse, Weisser schweizer Schäferhund, White Swiss Shepherd, pastor blanco suizo
FCI-luokitus ryhmä 1 Lammas- ja karjakoirat
alaryhmä 1 Lammaskoirat
#347
Ulkonäkö
Paino

uros 30–40 kg

narttu 25–35 kg
Säkäkorkeus

uros 60–66 cm

narttu 55–61 cm
Väritys valkoinen

Valkoinenpaimenkoira (saksaksi Weisser schweizer Schäferhund, ranskaksi berger blanc suisse) on sveitsiläinen perhe-, seura- ja harrastekoira, joka kuuluu FCI:n roturyhmään 1. Valkoinenpaimenkoira on nykyisin etupäässä seura- ja harrastuskoira.

Ulkonäkö

Uroksen säkäkorkeus on 60–66 cm ja nartun 55–61 cm. Valkoinenpaimenkoira on voimakas, lihaksikas, keskikokoinen ja suorakaiteen muotoinen koira, jolla on pystyt korvat, kaksinkertainen keskipitkä tai pitkä karvapeite, keskivahva luusto sekä tasapainoiset rungon ääriviivat. Valkoinenpaimenkoira-rodulla on suora ja vaaka selkälinja. Sillä tulisi olla tummat silmät ja tumma kuono.

Kaksinkertainen karvapeite on keskipitkää tai pitkää, tiheää ja rungonmyötäistä; runsasta aluskarvaa peittää sileä ja paksu peitinkarva.

Alkuperä ja käyttö

Valkoinenpaimenkoira on saksanpaimenkoirasta eriytynyt rotu. Kun valkoinen väri luettiin saksanpaimenkoirassa virheeksi 1930-luvulla, valkoiset saksanpaimenkoirat katosivat Euroopasta miltei kokonaan. Siihen saakka valkoista oli esiintynyt saksanpaimenkoirissa muiden värien ohella. Valkoisten saksanpaimenkoirien kanta kuitenkin säilyi Yhdysvalloissa ja Kanadassa, jossa niitä alettiin myös kasvattaa. Pohjois-Amerikasta valkoiset saksanpaimenkoirat palautuivat 1970-luvulla Eurooppaan ja etenkin Sveitsiin. Yhdysvaltalaista 5. maaliskuuta 1966 syntynyttä Lobo-urosta pidetään Sveitsissä rodun kantaisänä. Omaksi rodukseen se tunnustettiin Sveitsissä 1991.

Valkoinenpaimenkoira on monipuoliseen harrastamiseen sopiva koira, yleensä lapsiystävällinen perhe- ja seurakoira. Sen käyttöominaisuudet eivät ehkä yksilöpoikkeuksia lukuun ottamatta ole yhtä vaativaan työskentelyyn sopivia kuin kantarotu saksanpaimenkoiralla. Rotu sai Suomessa palveluskoiraoikeudet vuoden 2006 alussa.

Valkoinenpaimenkoira on saanut huomiota viime vuosina myös Suomessa. Vuonna 2009 valkoisiapaimenkoiria rekisteröitiin Suomen Kennelliittoon 369 kappaletta.

Käyttäytyminen ja luonne

Pitkakarvainen valkoinenpaimenkoira-pentu.

Eloisa ja tasapainoinen luonne, tarkkaavainen ja helposti koulutettava, palvelualtis. Ystävällinen ja vaatimaton. Isäntäänsä  kiintynyt ja sosiaalinen, minkä ansiosta sopeutuu erinomaisesti erilaisiin tilanteisiin. Ei koskaan pelokas eikä aiheettomasti vihainen. Iloinen ja oppivainen työ- ja harrastuskoira, joka soveltuu koulutettavaksi erilaisiin tehtäviin.

Terveys

Rodussa esiintyviä sairauksia ovat muun muassa lonkka- ja kyynernivelsairaudet, silmäsairaudet, ruokatorvenlaajentuma, korva- ja silmätulehdukset ja myös ruuansulatuselimistön ongelmia esiintyy.

Katso myös

Lähteet

Viitteet

  1. Valkoinenpaimenkoira. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä, Suomen Kennelliitto, 2019. Haettu 11.8.2019.

Aiheesta muualla