Ero sivun ”Karukkokangas” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
15 merkkiä lisätty ,  2 vuotta sitten
poronjäkäliä on useita lajeja
({{lähteetön}})
(poronjäkäliä on useita lajeja)
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
 
'''Karukkokangas''' on [[kangasmetsä]], jonka maaperä on erittäin karua eikä tarjoa hyvää kasvualustaa männylle. Kalliomaiden ja hietikoiden kasvillisuus muistuttaa karukkokankaita.
 
Karukkokankaita esiintyy koko Suomessa. Karukkokankaas humus on ohut ja hapan. pH on noin 3,6. Maannoksessa on lahonnutta jäkälää. Kivennäispitoisissa maissa on vähän tai ei lainkaan hienojakoista maa-ainesta. Jäkäliä on karukkokankailla melko runsaasti. YleinenYleisiä onjäkäliä ovat [[poronjäkälä]]t. Sammalet eivät menesty, mutta [[kynsisammalet|kynsisammalta]] esiintyy. Heiniä ja ruohoja on karukkokankailla vähän ja ne ovat pääasiassa valoisilla hiekkamailla menestyviä lajeja. Varpuja on harvassa eikä varsinaista pensaskerrosta ole. Puuston muodostavat matalat männyt.
 
Cajanderin [[metsätyyppioppi]]in liittyen karukkokankaiden metsätyyppi on ''jäkälätyyppi'' (Cladina-tyyppi, ClT) Etelä-Suomessa, Pohjanmaa-Kainuussa, Peräpohjolassa sekä Metsä-Lapissa. Se luetaan joskus myös [[kuiva kangas|kuivaksi kankaaksi]]. Tunturi-Lapin koivikoissa esiintyy lisäksi harvinaisena ''variksenmarja-jäkälätyyppi'' (EClT).
14 499

muokkausta

Navigointivalikko