Ero sivun ”Herastuomari” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
W
Merkkaukset: Mobiilimuokkaus  mobiilisivustosta 
p typo
Rivi 1: Rivi 1:
'''Herastuomari''' on Suomessa [[Arvonimet Suomessa|arvonimi]], joka voidaan myöntää [[käräjäoikeus|käräjäoikeuden]] [[lautamies|lautamiehelle]] pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta. Arvonimi voidaan myöntää käytännössä vain, jos menestyksekäs lautamiesura on kestänyt vähintään kymmenen vuotta. Koska lautamiehet valitaan kunnallisvaalien yhteydessä ja työkausi vastaa vaalikautta eli on neljä vuotta, arvonimi voidaan myöntää aikaisintaan kolmannen kauden puolivälissä. Joissain tapauksissa arvonimi on myös myönnetty kahden valtuustokauden jälkeen eli 8 vuoden jälkeen. Suomen ensimmäinen naispuolinen herastuomari oli [[Elli Lahtinen]], [[Jyväskylän maalaiskunta|Jyväskylän maalaiskunnasta]]
'''Herastuomari''' on Suomessa [[Arvonimet Suomessa|arvonimi]], joka voidaan myöntää [[käräjäoikeus|käräjäoikeuden]] [[lautamies|lautamiehelle]] pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta. Arvonimi voidaan myöntää käytännössä vain, jos menestyksekäs lautamiesura on kestänyt vähintään kymmenen vuotta. Koska lautamiehet valitaan kunnallisvaalien yhteydessä ja työkausi vastaa vaalikautta eli on neljä vuotta, arvonimi voidaan myöntää aikaisintaan kolmannen kauden puolivälissä. Joissain tapauksissa arvonimi on myös myönnetty kahden valtuustokauden jälkeen eli 8 vuoden jälkeen. Suomen ensimmäinen naispuolinen herastuomari oli [[Elli Lahtinen]] [[Jyväskylän maalaiskunta|Jyväskylän maalaiskunnasta]].
Nimitys herastuomari juontuu [[Ruotsin kieli|ruotsin kielen]] sanasta ''häradsdomare''.
Nimitys herastuomari juontuu [[Ruotsin kieli|ruotsin kielen]] sanasta ''häradsdomare''.



Versio 12. joulukuuta 2017 kello 23.04

Herastuomari on Suomessa arvonimi, joka voidaan myöntää käräjäoikeuden lautamiehelle pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta. Arvonimi voidaan myöntää käytännössä vain, jos menestyksekäs lautamiesura on kestänyt vähintään kymmenen vuotta. Koska lautamiehet valitaan kunnallisvaalien yhteydessä ja työkausi vastaa vaalikautta eli on neljä vuotta, arvonimi voidaan myöntää aikaisintaan kolmannen kauden puolivälissä. Joissain tapauksissa arvonimi on myös myönnetty kahden valtuustokauden jälkeen eli 8 vuoden jälkeen. Suomen ensimmäinen naispuolinen herastuomari oli Elli Lahtinen Jyväskylän maalaiskunnasta. Nimitys herastuomari juontuu ruotsin kielen sanasta häradsdomare.

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.