Ero sivun ”Pitié-Salpêtrière” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Botti korvasi tiedoston Philippe_Pinel_à_la_Salpêtrière.jpg tiedostolla Philippe_Pinel_à_la_Salpêtrière_.jpg. Korvaamista pyysi käyttäjä CommonsDelinker. Syy: File renamed:.
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Philippe Pinel à la Salpêtrière .jpg|thumb|250px|Ranskalainen psykiatri Philippe Pinel (1745-1826) vapauttaa kahlehdittuja mielisairaita Salpêtrièressa 1795. [[Tony Robert-Fleury]]n (1838–1912) maalaus.]]
[[Tiedosto:Philippe Pinel à la Salpêtrière .jpg|thumb|Ranskalainen psykiatri Philippe Pinel (1745-1826) vapauttaa kahlehdittuja mielisairaita Salpêtrièressa 1795. [[Tony Robert-Fleury]]n (1838–1912) maalaus.]]
'''Pitié-Salpêtrière ''' ([[ranskan kieli|ranskaksi]]: ''Hôpital de la Salpêtrière'') on [[pariisi]]lainen sairaala. Se on historiansa aikana toiminut mielisairaalana, vankilana ja köyhäintalona. Sen pihalla kokeiltiin [[giljotiini]]a ensi kerran, silloin kuolleisiin.
'''Pitié-Salpêtrière''' ({{k-fr|Hôpital de la Salpêtrière}}) on [[pariisi]]lainen [[sairaala]]. Se on historiansa aikana toiminut mielisairaalana, vankilana ja köyhäintalona. Sen pihalla kokeiltiin [[giljotiini]]a ensi kerran, silloin kuolleisiin.


Niin sanottujen ''syyskuun murhien'' aikana [[jakobiinit]] järjestivät siellä, kuten muissakin vastaavissa laitoksissa, hirvittävän verilöylyn.
Niin sanottujen [[Syyskuun murhat|syyskuun murhien]] aikana [[jakobiinit]] järjestivät Salpêtrièressä, kuten muissakin vastaavissa laitoksissa, hirvittävän verilöylyn.


[[Napoleon I|Napoleonin]] aikana laitos muutettiin yksinomaan mielisairaiden ja hysteerikkojen säilytyspaikaksi. Laitos oli pitkään vanhuspsykiatrinen eli psykogeriatrinen sairaala, mutta avohoidon kehittyessä se muutettiin 1980-luvulla tapaturmasairaalaksi ja nykyisin on osa Pariisin yliopistollista keskussairaalaa.<ref>[http://www.aphp.fr/index.php?module=portail&action=afficherPortail&vue=portail&NIHOPITAL=30 Sairaalan sivusto]</ref>
[[Napoleon I|Napoleonin]] aikana laitos muutettiin yksinomaan mielisairaiden ja hysteerikkojen säilytyspaikaksi. Laitos oli pitkään vanhuspsykiatrinen eli psykogeriatrinen sairaala, mutta [[Avohoito|avohoidon]] kehittyessä se muutettiin 1980-luvulla tapaturmasairaalaksi ja nykyisin on osa Pariisin yliopistollista keskussairaalaa.<ref>[http://www.aphp.fr/index.php?module=portail&action=afficherPortail&vue=portail&NIHOPITAL=30 Sairaalan sivusto]</ref>


Kuuluisia ranskalainen neurologi [[Jean-Martin Charcot]] oli Salpêtrièren ylilääkäri. [[Sigmund Freud]] oli Salpêtrièressä harjoittelemassa Charcot'n johdolla.
Kuuluisia ranskalainen neurologi [[Jean-Martin Charcot]] oli Salpêtrièren ylilääkäri. [[Sigmund Freud]] oli Salpêtrièressä harjoittelemassa Charcot’n johdolla.


[[Walesin prinsessa Diana]] ja kuuluisa amerikkalainen tanssija [[Josephine Baker]] kuolivat tässä sairaalassa. [[Michael Schumacher]], [[Ronaldo]], ruhtinas [[Rainier III]], [[Alain Delon]] ja [[Gerard Depardieu ]] ovat olleet sairaalassa hoidettavana.
[[Walesin prinsessa Diana]] ja yhdysvaltalainen tanssija [[Joséphine Baker]] kuolivat Salpêtrièren sairaalassa. Siellä ovat olleet hoidettavana esimerkiksi [[Michael Schumacher]], [[Ronaldo]], ruhtinas [[Rainier III]], [[Alain Delon]] ja [[Gérard Depardieu]].


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 31. lokakuuta 2017 kello 16.45

Ranskalainen psykiatri Philippe Pinel (1745-1826) vapauttaa kahlehdittuja mielisairaita Salpêtrièressa 1795. Tony Robert-Fleuryn (1838–1912) maalaus.

Pitié-Salpêtrière (ransk. Hôpital de la Salpêtrière) on pariisilainen sairaala. Se on historiansa aikana toiminut mielisairaalana, vankilana ja köyhäintalona. Sen pihalla kokeiltiin giljotiinia ensi kerran, silloin kuolleisiin.

Niin sanottujen syyskuun murhien aikana jakobiinit järjestivät Salpêtrièressä, kuten muissakin vastaavissa laitoksissa, hirvittävän verilöylyn.

Napoleonin aikana laitos muutettiin yksinomaan mielisairaiden ja hysteerikkojen säilytyspaikaksi. Laitos oli pitkään vanhuspsykiatrinen eli psykogeriatrinen sairaala, mutta avohoidon kehittyessä se muutettiin 1980-luvulla tapaturmasairaalaksi ja nykyisin on osa Pariisin yliopistollista keskussairaalaa.[1]

Kuuluisia ranskalainen neurologi Jean-Martin Charcot oli Salpêtrièren ylilääkäri. Sigmund Freud oli Salpêtrièressä harjoittelemassa Charcot’n johdolla.

Walesin prinsessa Diana ja yhdysvaltalainen tanssija Joséphine Baker kuolivat Salpêtrièren sairaalassa. Siellä ovat olleet hoidettavana esimerkiksi Michael Schumacher, Ronaldo, ruhtinas Rainier III, Alain Delon ja Gérard Depardieu.

Lähteet

Kirjallisuus

  • Aubry, Octave: Ranskan suuri vallankumous, osa 1.
  • Munster, Erik: Parantava veitsi, osa 3: Psykiatria. (Artikkelisarja Apu-lehdessä vuonna 1963.)

Viitteet