Ero sivun ”Peräaukko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän Morjustelia muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 188.67.17.205 tekemään versioon.
Tein tärkeitä lisäyksiä vajaaseen tietoon.
Rivi 8: Rivi 8:
Peräaukko on [[erogeeninen alue]], minkä vuoksi sillä on merkitystä useiden ihmisten [[seksuaalisuus|seksuaalisuudessa]]. Tätä kutsutaan [[anaaliseksi]]ksi. Peräaukon seutu [[Peräaukon valkaisu|voidaan valkaista]] esteettisistä syistä.
Peräaukko on [[erogeeninen alue]], minkä vuoksi sillä on merkitystä useiden ihmisten [[seksuaalisuus|seksuaalisuudessa]]. Tätä kutsutaan [[anaaliseksi]]ksi. Peräaukon seutu [[Peräaukon valkaisu|voidaan valkaista]] esteettisistä syistä.


Peräaukon sairauksiin lukeutuvat esimerkiksi [[peräpukama]]t, [[peräaukon syöpä]] ja [[peräaukon haavauma]] eli anaalifissuura.
Peräaukon sairauksiin lukeutuvat esimerkiksi [[peräpukama]]t, [[peräaukon syöpä]], [[peräaukon haavauma]] eli anaalifissuura ja
peräaukon kutina ja ihottuma.


==Katso myös==
==Katso myös==

Versio 18. toukokuuta 2016 kello 09.35

Hakusana ”Anus” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan Anus (täsmennyssivu)
Naisen peräaukko
Miehen peräaukko

Peräaukko eli anus (lat. anus) on ruoansulatuselimistön päätepiste.[1] Ihmisellä peräaukkoa edeltää peräsuoli. Useimmilla eläimillä alkeellisista madoista ihmisiin on putkimainen suolisto, joka kulkee kokonaisuudessaan suusta peräsuoleen. Peräaukko viittaa yleisesti ottaen biologiassa siihen ruoansulatuskanavan kohtaan, jossa ulosteet poistuvat elimistöstä.

Peräaukkoa kontrolloivat sulkijalihakset. Niitä on kaksi, sisäinen ja ulkoinen, joista ulkoinen on tahdonalainen ja sisäinen tahdosta riippumaton eli autonominen. Ulostaessa ulosteet poistuvat kehosta peräaukon kautta, mikä on peräaukon pääasiallinen tehtävä. Pieraistaessa autonominen rengaslihas rentoutuu ja estää silti ulosteen karkaamisenlähde?.

Peräaukko on erogeeninen alue, minkä vuoksi sillä on merkitystä useiden ihmisten seksuaalisuudessa. Tätä kutsutaan anaaliseksiksi. Peräaukon seutu voidaan valkaista esteettisistä syistä.

Peräaukon sairauksiin lukeutuvat esimerkiksi peräpukamat, peräaukon syöpä, peräaukon haavauma eli anaalifissuura ja peräaukon kutina ja ihottuma.

Katso myös

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta peräaukko.

Lähteet

  1. Kalyani Premkumar: The massage connection: anatomy and physiology, 2. edition, s. 592. Lippincott Williams & Wilkins, 2003. ISBN 9780781734769. Google Book. (englanniksi)