Ero sivun ”Perhe (hiukkasfysiikka)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ak: Uusi sivu: {| class="wikitable" style="text-align:center; float:right; margin:0em 0em 0em 1em;" |+ Aineen kolme perhettä |- ! Tyyppi ! Ensimmäinen ! Toinen ! Kolmas |- ! colspan="4"| Kvar...
 
SeeggeAWBBot (keskustelu | muokkaukset)
p clean up, typos fixed: korkeaenergi → korkeaenergiai using AWB
Rivi 34: Rivi 34:


== Massahierarkia ==
== Massahierarkia ==
Jokaisen korkeampaan perheeseen kuuluvan hiukkasen massa on suurempi kuin sen alempaan perheeseen kuuluvan vastineen. Mahdollisena poikkeuksena tähän sääntöön ovat [[neutriino]]t, joiden massoja ei ole mitattu kokeellisesti (neutriinoilla tiedetään olevan pieni, mutta nollasta poikkeava massa). Esimerkiksi ensimmäisen sukupolven elektronin massa on vain 0,511 [[elektronivoltti|MeV/''c''<sup>2</sup>]], toisen sukupolven myonin massa on 106 MeV/''c''<sup>2</sup> ja kolmannen sukupolven taun massa on 1&nbsp;777 MeV/''c''<sup>2</sup>, mikä on lähes kaksi kertaa [[protoni]]n massa. Korkeampien perheiden hiukkaset hajoavat alempien perheiden hiukkasiksi, ja [[maailmankaikkeus|maailmankaikkeuden]] vakaa aine koostuukin yksinomaan ensimmäisen perheen hiukkasista.<ref name=CERN/> Korkeampien perheiden hiukkasia tavataan vain erittäin korkeaenergisissä ympäristöissä, kuten kosmisissa säteissä ja [[hiukkaskiihdytin|hiukkaskiihdyttimissä]].
Jokaisen korkeampaan perheeseen kuuluvan hiukkasen massa on suurempi kuin sen alempaan perheeseen kuuluvan vastineen. Mahdollisena poikkeuksena tähän sääntöön ovat [[neutriino]]t, joiden massoja ei ole mitattu kokeellisesti (neutriinoilla tiedetään olevan pieni, mutta nollasta poikkeava massa). Esimerkiksi ensimmäisen sukupolven elektronin massa on vain 0,511 [[elektronivoltti|MeV/''c''<sup>2</sup>]], toisen sukupolven myonin massa on 106 MeV/''c''<sup>2</sup> ja kolmannen sukupolven taun massa on 1&nbsp;777 MeV/''c''<sup>2</sup>, mikä on lähes kaksi kertaa [[protoni]]n massa. Korkeampien perheiden hiukkaset hajoavat alempien perheiden hiukkasiksi, ja [[maailmankaikkeus|maailmankaikkeuden]] vakaa aine koostuukin yksinomaan ensimmäisen perheen hiukkasista.<ref name=CERN/> Korkeampien perheiden hiukkasia tavataan vain erittäin korkeaenergiaisissa ympäristöissä, kuten kosmisissa säteissä ja [[hiukkaskiihdytin|hiukkaskiihdyttimissä]].


== Viitteet ==
== Viitteet ==

Versio 7. syyskuuta 2015 kello 22.30

Aineen kolme perhettä
Tyyppi Ensimmäinen Toinen Kolmas
Kvarkit
ylätyypin u-kvarkki c-kvarkki t-kvarkki
alatyypin d-kvarkki s-kvarkki b-kvarkki
Leptonit
varattu elektroni myoni tau
varaukseton elektronin neutriino myonin neutriino taun neutriino

Hiukkasfysiikan standardimalliin kuuluu kolme aineen perhettä, joista jokainen sisältää kaksi kvarkkia (ylöstyypin ja alastyypin) ja kaksi leptonia (varattu ja varaukseton). Jokaisen perheen samantyyppisiin hiukkasiin vaikuttavat samat perusvuorovaikutukset, mutta niiden massat eroavat toisistaan.[1]

Massahierarkia

Jokaisen korkeampaan perheeseen kuuluvan hiukkasen massa on suurempi kuin sen alempaan perheeseen kuuluvan vastineen. Mahdollisena poikkeuksena tähän sääntöön ovat neutriinot, joiden massoja ei ole mitattu kokeellisesti (neutriinoilla tiedetään olevan pieni, mutta nollasta poikkeava massa). Esimerkiksi ensimmäisen sukupolven elektronin massa on vain 0,511 MeV/c2, toisen sukupolven myonin massa on 106 MeV/c2 ja kolmannen sukupolven taun massa on 1 777 MeV/c2, mikä on lähes kaksi kertaa protonin massa. Korkeampien perheiden hiukkaset hajoavat alempien perheiden hiukkasiksi, ja maailmankaikkeuden vakaa aine koostuukin yksinomaan ensimmäisen perheen hiukkasista.[1] Korkeampien perheiden hiukkasia tavataan vain erittäin korkeaenergiaisissa ympäristöissä, kuten kosmisissa säteissä ja hiukkaskiihdyttimissä.

Viitteet

  1. a b The Standard Model CERN. Viitattu 29.9.2014. (englanniksi)