Ero sivun ”Cumulus congestus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
9 merkkiä poistettu ,  5 vuotta sitten
p
commons lootaansa
p (commons lootaansa)
'''Cumulus congestus''' eli korkeaksi pullistunut kumpupilvi<ref>Gavin Pretor-Pinney: Pilvibongarin opas, alkuteos The clouspotter's guide, Jyväskylä:Atena, 2007. ISBN 978-951-796-498-2, s. 42</ref> on valtava, möykkymäinen, tornimainen tai kukkakaalimainen [[kumpupilvi]], joka ei ole vielä varsinainen [[Ukkonen|ukkospilvi]], muttei monestikaan enää kauniin ilman pilvi. Monesti näkee kesällä mahtavia, tornimaisia congestus-muotoja, jotka hajoavat pian.
 
''Cumulus congestus'' saattaa sataa ja aiheuttaa lyhyen [[sadekuuro]]n. Korkea kumpupilvi kasvaa aina ylöspäin pyrkien pian kehittymään kuuropilveksi. Varsinkin terävärajainen, jykevä ''Cumulus congestus'' kehittyy kesäisenä iltapäivänä ukkospilveksi. Valtavan kukkakaalimaisen congestuksen näkeminen aamu- tai iltapäivällä onkin lähes aina varma merkki [[iltapäiväkuuro]]ista<ref>Erkki Harjama: Onko huomenna pouta. Kirjapaino R. Lunkka Ky, 1986. ISBN 951-99787-5-5. s. 62-63</ref> ja/tai ukkosesta ehkä jo tunnin-parin sisään. Mutta pehmeärajainen ''congestus'' ei tavallisesti ennakoi ukkosta, ei myöskään välttämättä pieni tornimainen congestus.
 
Pilvessä tapahtuu voimakas virtaus ylöspäin<ref>Similä, s. 54</ref>. Pilvi saattaa olla [[tuuli|tuulen]] vaikutuksesta vinossa. Näiden pilvien läpimitta on yleensä ainakin 5–10 astetta läheltä katsottuna. ''Cumulus congestus''-pilven korkeus on muutama kilometri, ja se ulottuu jopa noin 5 kilometrin korkeuteen. Pilven alaraja on tyypillisesti 500–1500 m Suomessa. Tällaisen pilven alapinta on harmaa. Monesti pilvi on kukkakaalimainen, tornimainen tai kartiomainen<ref name="Similä">Artturi Similän sääkirja, s. 54, 55</ref>. Nousunopeus pilvessä on 1–10 m/s<ref>Ilmakehä ja sää, Otava 2008, s. 58</ref>.
 
== Katso myös ==
 
* [[Kumpupilvi|Cumulus]]
* [[Cumulus mediocris]]
 
== Aiheesta muualla ==
{{Commonscat-rivi|Cumulus congestus clouds}}
 
{{Commonscat-rivi|Cumulus congestus clouds}}
 
* [http://www.wetter-foto.de Über 2000 Wolken- und Wetterbilder]
* [http://www.wolkenatlas.de Karlsruher Wolkenatlas]
14 859

muokkausta

Navigointivalikko