Ero sivun ”Ympyräkaivanto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Epiq (keskustelu | muokkaukset)
p l, iw
YurikBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: de:Causewayed camp
Rivi 41: Rivi 41:


[[Luokka:Kivikausi]]
[[Luokka:Kivikausi]]

[[de:Causewayed camp]]
[[en:Causewayed enclosure]]
[[en:Causewayed enclosure]]

Versio 25. heinäkuuta 2006 kello 11.34

Ympyräkaivannot olivat suunnilleen ympyrän muotoisia kaivantoja , jotka johtivat aidatuille temppeliaukeille. Niitä tehtiin alkaen 3800 eaa Englannissa. Stonehengen ympärillä on ympyräkaivanto.

Varsinainen ympyräkaivantoalue n. 4800–4600 eaa ulottui Saksasta Slovakiaan, Tsekkiin ja Itävaltaan. Uskotaan ympyräkaivantojen rakentajien muuttaneen alueelle Unkarista ja Serbiasta joskus 6000–5000 eaa alkaen. Nämä ihmiset tekivät työkaluja luusta ja puusta ja osasivat valmistaa saviastioita.

Kaivantojen läpimitta oli tyypillisesti 20–130 metriä. Leipzigistä on löydetty suuri ympyräkaivanto, samoin sen lähistöltä Aythrasta. Saman tyyppisiä monumentteja rakennettiin uudestaan pronssikaudella noin 1500 eaa. Nämä ympyräkaivannot liittyivät nauhakeramiikkakulttuuriin. Esimerkki monista samankeskisistä kaivannoista Goseckin ympyrä Saxony-Anhaltissa 4900 eaa. Siinä on 3 samankeskistä ympyrää ja 2 ulostulotietä.

Läntiset ympyräkaivannot

Läntisiä ympyräkaivantoja 5000–3000 eaa oli mm. Englannissa, Ranskassa, Belgiassa, Saksassa, Italiassa, Pohjois-Irlannissa ja Slovakiassa. Mäkien huipulla on 1-4 sisäkkäisestä, jaokkeisesta kehästä koostuvia maahan kaivettuja ympyröitä. Suurempia ympyröitä on alamailla. Näitä ympyröitä ei saa sekoittaa myöhemmin rakennettuihin esim rautakautisiin linnoituskaivantoihin mäkien huipulla. Ympyräkaivannot olivat ehkä temppeleitä. Noin 3000–2500 eaa on havaittavissa huomattavaa alueellista vaihtelua ympyräkaivantojen teossa.

Katso myös

Aiheesta muualla