Ero sivun ”Pyhä ehtoollinen” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
11 merkkiä poistettu ,  7 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Leonardo aloitti teoksen maalaamisen [[1495]] ja sai sen valmiiksi [[1498]]. Välillä työskentelyssä oli kuitenkin pitkiäkin taukoja. Maalaus on kooltaan 460 × 880 cm. Koska se on maalattu valmiiseen seinään eikä märkään sementtiin, se ei ole [[fresko]]. Tekniikkaa ei kuitenkaan hallittu hyvin, ja maalaus alkoi rapautua jo 20 vuoden kuluttua valmistumisestaan. Vuonna [[1556]] maalausta kuvattiin jo pilalle menneeksi, ja sen läpi puhkaistiin myöhemmin oviaukko. Rakennus on toiminut [[Napoleonin sodat|Napoleonin sotien]] aikana vankilana, ja toisen maailmansodan aikana siihen osui pommi. Maalauksen restaurointiyritykset alkoivat jo [[1700-luku|1700-luvulla]]. Tuoreimmat ovat [[Mauro Pelliccioli]]n korjaukset vuosilta [[1951]]–[[1954]] ja restaurointi vuosilta [[1978]]–[[1999]] [[Pinin Brambilla Barciloni]]n johtamana.
 
Restauroinnissa on käytetty apuna Leonardon oppilaan 1500-luvun alussa maalaamaa kopiota, joka on yhä hyvässä kunnossa. Koska aiempien vuosisatojen restaurointiyritykset tarkoijnnuguhvihittivattarkoittivat lähinnä uusien maalikerrosten maalaamista aukkokohtien päälle, viimeisimmän restauroinnin yhteydessä jouduttiin poistamaan paljon näitä päällekkäinmaalauksia. Esimerkiksi opetuslasten jalkojen alue oli maalattu aikojen saatossa tukkoon, ja ne tulivat esille kunnolla vasta restauroinnin jälkeen.
 
22-vuotinen restaurointi aiheutti melkoisen näkemyskiistan, sillä teoksen sävyt, värit ja jopa henkilöiden kasvonpiirteet muuttuivat merkittävästi korjattaessa edellisten vuosisatojen virheellisiä pelastusyrityksiä. Nykyaikana maalaus on noussut uudestaan tutkimuksen kohteeksi, kun on herännyt keskustelua kahdesta yksityiskohdasta: Jeesuksen vasemmalla puolella näyttäisi istuvan nainen, jonka on arveltu viittaavan [[Magdalan Maria]]an, ja toiseksi naishahmon vasemmalla puolella näkyy käsi, jossa on tikari mutta joka ei näyttäisi kuuluvan kenellekään. Perinteisen näkemyksen mukaan Jeesuksen vasemmalla puolella oleva henkilö olisi apostoli [[Johannes (apostoli)|Johannes]]. Maalauksen vasemmassa laidassa seinällä on joskus arveltu olleen kuva [[Graalin malja]]sta.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko