Ero sivun ”USB-muisti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ssavilam (keskustelu | muokkaukset)
Poistin osion koska se ei liity artikkeliin.
Rivi 42: Rivi 42:
{{viitteet}}
{{viitteet}}
==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
* [http://dealcomp.fi/ Deal Comp Oy Suomalainen maahantuoja]
{{Commons-rivi|Category:USB flash drives|USB-muistitikku}}
{{Commons-rivi|Category:USB flash drives|USB-muistitikku}}
* [http://portableapps.com/ USB-muistilta ajettavia ohjelmia - tavalliselle tikulle]
* [http://portableapps.com/ USB-muistilta ajettavia ohjelmia - tavalliselle tikulle]

Versio 17. lokakuuta 2013 kello 14.38

Tyypillinen USB-muistitikku avattuna
1. USB-liitin, 2. USB-muistin ohjain, 3. testauspisteitä, 4. Flash-muistipiiri, 5. kideoskillaattori, 6. LED, 7. kirjoitussuojauksen kytkin, 8. käyttämätön tila toiselle flash-muistipiirille

USB-muisti on Flash-muistiin perustuva tiedontallennusväline. Tyypillisiä USB-muisteja ovat tietokoneiden oheislaitteina käytettävät pienikokoiset muistitikut. Pienen kokonsa ansiosta USB-muistit kulkevat kätevästi mukana ja soveltuvat paremmin tiedon siirtämiseen kuin levykkeet tai tallentavat optiset mediat, jotka ovat helposti rikkoutuvia, isokokoisia tai tallennuskapasiteetiltaan vähäisiä.

Yleensä USB-muistit ovat heti käytettävissä USB-liitännän kautta ilman laitteisto-ohjaimien asennusta. Yleisin USB-muisteissa käytetty tiedostojärjestelmä on FAT32, jota useimmat käyttöjärjestelmät tukevat.

Historia

Ensimmäiset muistitikut tulivat myyntiin 2000-luvun alussa. Niissä saattoi olla tallennustilaa joitain megatavuja. Vuonna 2013 Kingston teki maailmanennätyksen tallennuskapasiteetiltaan suurimmalla muistitikulla, johon mahtuu yhden teratavun verran tietoa.[1]

Käyttökohteita

Taskusoittimet

Nykyisin monien MP3-soittimien, kameroiden ym. laitteiden flash-muistit toimivat kuin USB-muistit, jolloin niiltä voi hakea ja jopa tallentaa tiedostoja samalla lailla kuin tavalliselle USB-muistille (laitteet liitetään USB-liitäntään sopivalla kaapelilla). USB-tikulle voi asentaa tikulta käytettäväksi suunniteltuja ohjelmia ja jopa kokonaisen käyttöjärjestelmän sovelluksineen.

Käyttöjärjestelmämuistit

Linuxin rinnakkaiskäyttö

Suurentuneen muistikapasiteettinsa ja halventuneiden hintojensa vuoksi USB-Flash -muisteja käytetään nykyään myös rinnakkaisena massamuistina. Kovalevyllä olevan käyttöjärjestelmän rinnalla käytetään Linux-käyttöjärjestelmää siten, että tietokonetta avattaessa valitaan käynnistysasetuksista Linuxin sisältävä usb-muisti, jolloin tietokone ei käynnistä käyttöjärjestelmää kovalevyltä, vaan USB-muistilla olevan Linuxin.

Tämä mahdollistaa Linuxin käytön ilman, että kovalevy osioidaan uudelleen. Se mahdollistaa myös CD-live -levyjä korvaavan virtuaalisen Linuxin käytön kokeiluksi.

Valokuva- ja toimistodokumenttimuisti

USB-muisteja käytetään myös siirtämään valokuvia tietokoneelta toiselle, mikäli näillä ei ole keskenään verkkoyhteyttä sekä toimistodokumenttien siirtämiseen paikasta toiseen manuaalisesti.

Tietokoneen suojaaminen viruksilta

USB-muisteille on saatavissa toimisto-ohjelmia siten, että USB-muisti muodostaa oman virtuaalisen muistialueensa Windowsiakin käytettäessä eikä kirjoita mitään tietokoneen kovalevylle.

U3-USB-muisti on kuin mukana kulkeva ohjelmapankki, jonka käyttöä on helpotettu automaattisesti käynnistyvällä valikolla ja ylläpito-ohjelmistolla.

USB-muistien hinnat laskevat ja tallennuskapasiteetti kasvaa kehityksen edetessä. Suurimpia markkinoilla olevia USB-muisteja ovat 256 gigatavun muistitikut.[2]

Katso myös

USB-muistitikku ja mitta-asteikko kokovertailua varten.

Lähteet

  1. Kingston Announces World’s Largest USB 3.0 Thumb Drive blog.laptopmag.com. Viitattu 14.5.2013.
  2. Kingston Data Traveler 300 – USB tikku ylitti 256 GB:n rajapyykin 21.7.2009. Wautsi.com. Viitattu 6.3.2010.

Aiheesta muualla


Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.