SSD

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tallennusvälinettä, SSD on myös yhdysvaltalainen metalli- ja punk-yhtye sekä Etelä-Sudanin maatunnus.
Kuluttajamarkkinoille suunnattu moderni 2,5 tuuman SSD
SSD-levyjä.
mSATA SSD

SSD-levy (engl. Solid-state drive) tai puolijohdelevy on tietokoneen massamuisti, jossa ei ole liikkuvia osia ja jossa tieto säilyy laitteen ollessa virrattomana. Tiedon säilytykseen käytetään useimmiten flash-muistia. SSD-levy sisältää flash-muistin lisäksi levyohjaimen ja se liitetään tietokoneeseen useimmiten samalla tavalla kuin kiintolevykin.

Edut ja ongelma-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SSD:ssä on monia etuja perinteiseen kiintolevyyn verrattuna: lyhyempi hakuaika, nopeampi tiedonsiirto, vähäisempi virrankulutus ja lämmöntuotto sekä äänettömyys. SSD on myös kiintolevyä kevyempi ja, koska siinä ei ole liikkuvia osia, se kestää paremmin ääriolosuhteita, kuten korkeita lämpötiloja, mekaanista rasitusta, tärinää ja iskuja. Kiintolevystä poiketen SSD-levy ei myöskään vaadi eheyttämistä.

Varjopuolena SSD-levyillä on korkea hinta suhteessa tallennuskapasiteettiin. SSD myös kuluu käytössä, koska sen muistipaikoilla on rajallinen uudelleenkirjoituskertojen määrä. Tämä kuitenkaan ei ole käytännössä osoittautunut ongelmaksi. SSD-levyt antavat paljon vähemmän vihiä kunnostaan. Raporttien mukaan ne saattavat pahimmillaan vain lopettaa toimintansa tai kadottaa dataa, toisin kuin perinteisistä kiintolevyistä huomaa usein kun ne alkavat hajota.[1]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkki Corsair Force Series 3 SSD-levyn suorituskyvystä.

SSD on nopeasti kehittyvä teknologia. SSD-levyjen tallennuskapasiteetti ja tiedonsiirtonopeus nousevat jatkuvasti, hintojen samalla laskiessa ja tarjonnan monipuolistuessa.

Vuonna 2007 kaupallisten SSD-muistien maksimikoko oli 32 GB ja hinta noin 1 000 dollaria ja parhaiden mallien luku- ja myös kirjoitusnopeus ohitti nopeimmat kiintolevyt. Keväällä 2008 markkinoille tuli useita merkkejä ja malleja suurilta valmistajilta kuten Samsung ja laitteen kapasiteetti kasvoi 128 GB:ksi ja myös laitteiden hinta alkoi laskea rajusti. Suuret kannettavien tietokoneiden valmistajat, kuten Dell ja Apple, tarjosivat kesällä 2008 SSD:tä optiona joihinkin uusiin kannettaviin tietokoneisiin.[2]

Vuonna 2009 Micron esitteli ensimmäisen SATA 3 -väylää hyödyntävän SSD-levyn.[3] Laite kykenee yli 350 MB/s luku-, ja yli 200 MB/s kirjoitusnopeuksiin.

Suorituskyvyn lisääntyessä sisäisen RAM-puskurimuistin määrä on lisääntynyt SSD-asemissa.[4]

Luontaisesti SSD-massamuisti on nopea lukemaan tietoa, suurimmat erot eri SSD-laitteiden välillä syntyvät tiedon kirjoitusnopeudessa.[5]

Hyvä suorituskyky on lisännyt kysyntää nopeammille liitäntätavoille, kuten Serial ATA 3 ja USB 3.0.

Nykyään nopeimmat SSD-levyt ovat PCI Express -väylään liitettäviä. Nopeudet voivat olla yli 1 Gigabitti sekunnissa

Muistitekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusien SSD-laitteiden tekniikka perustuu NAND-Flash:iin, joka mahdollistaa suuremman kirjoitusnopeuden kuin aiemmissa muistitikuissa ja muistikorteissa.

MLC (Multi Level Cell) ja SLC (Single Level Cell) ovat NAND-Flash tekniikan osia, solutyyppejä. Nelitilainen MLC on edullisempi mutta vikaherkempi, binäärinen SLC on nopeampi ja kalliimpi. MLC-soluja tarvitaan puolet vähemmän kuin kaksitilaisia, mutta noin puolet suurempi virheenkorjausbittien tarve vie osan saadusta hyödystä.[6][7]

TLC-tekniikka (Triple-level cell) tallettaa kolme bittiä solua (yksi enemmän kuin MLC:ssä).[8]

30. tammikuuta 2010 Intel-Micron Flash Technologies julkisti 25 nm:n valmistusprosessin MLC-NAND -muistille.[9]

Uudelleenkirjoitusten määrää tekniikoittain:[10]

 • TLC 1 000 kertaa
 • MLC 4 000 kertaa
 • SLC 100 000 kertaa

Muistisolujen tasainen kulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flash-tekniikan eräs ongelma on muistisolujen rajallinen elinikä: kukin muistisolu voidaan uudelleenkirjoittaa vain rajallisen monta kertaa ennen kuin solu muuttuu käyttökelvottomaksi. Tiedon lukeminen sen sijaan ei kuluta soluja.

SSD:n sisäinen ohjain estää yksittäisen solun kulumista kirjoittamalla usein muuttuvan tiedon aina uuteen paikkaan ja pitämällä tarkistuskirjanpitoa (virheenkorjauskoodia eli ECC-bittejä) virheellisiksi muuttuneista tiedoista.[11] Jokainen SSD-levy sisältää käyttäjälle näkymättömän varaston ylimääräisiä soluja. Tuhoutunut solu merkitään rikkinäiseksi ja tilalle otetaan käyttöön yksi näistä varasoluista.lähde?

Eri valmistajien välillä on suuriakin eroja sen suhteen kuinka SSD-levy sisäisesti järjestelee tietoa. Levyn ulkopuolelle tieto näytetään aina yhtenäisenä.

Osioiden kohdistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osioiden kohdistus (partition alignment), siten että tiedostojärjestelmän ja SSD:n varausyksiköt osuvat kohdilleen, on tärkeää levyn suorituskyvyn ja kunnon ylläpitämisessä. Mikäli ne osuvat limittäin, joutuu SSD-levy yhtä tiedostojärjestelmän varausyksikköä muutettaessa kirjoittamaan uudelleen kaksi omaa yksikköään. Tämä luonnollisesti hidastaa levyn toimintaa. Käyttöjärjestelmän asennusohjelman tehtävä on asettaa osiot alkamaan ja loppumaan oikeista kohdista.[12]

TRIM-komento ja ylikirjoitusongelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuki TRIM-komennolle vähentää ylimääräistä SSD-levylle kirjoitusta muistisolujen tarpeettoman kulumisen estämiseksi.

Perinteisillä kiintolevyillä kullekin sektorille voi kohdistaa kaksi komentoa: lue ja kirjoita. SSD-levyillä komentoja on kolme: lue, pyyhi ja kirjoita. Tiedoston päälle ei voi kirjoittaa uutta tietoa ennen kuin vanha sisältö on ensin pyyhitty.[13][14]

Muistisolut SSD-levyllä on jaettu blokkeihin jotka on edelleen jaettu sivuihin. Blokin koko on tyypillisesti 512 kilotavua, jokainen sivu neljä kilotavua. Kerralla voidaan lukea tai kirjoittaa yksi sivu, mutta pyyhintä pitää tehdä koko blokki kerrallaan. Ongelma syntyy siitä, että SSD-levy ei voi tietää, mitkä sivut ovat todella käytössä, koska tiedostojärjestelmällä ei ole suoraa yhteyttä levyyn. TRIM-komento korjaa tätä ongelmaa.

Yhdenkin bitin muuttaminen edellyttää koko 512 kilotavun blokin lukemista levyn sisäiseen välimuistiin, välimuistissa olevan kopion muokkausta, blokin pyyhintää ja 512 kilotavun kirjoittamista.

Kun tiedosto käyttäjän näkökulmasta poistetaan, sitä ei normaalisti poisteta, vaan se poistetaan sisällysluettelosta ja tiedoston käyttämät bitit levyllä merkitään vapaaksi uuteen käyttöön. Tällöin SSD-levy ei voi tietää, mitkä sivut levyllä ovat todella käytössä ja mitkä ovat näennäisesti käytössä mutta kuuluvat poistetuille tiedostoille. Tuloksena on tarpeettomia lue–muokkaa–pyyhi–kirjoita-kierroksia. Tämä hidastaa ja kuluttaa levyä. TRIM-komennon avulla käyttöjärjestelmä voi kertoa levylle, mitkä sivut voi vapauttaa käyttöön.

Windows 7 ja uudemmat versiot sisältävät TRIM-komennon tuen. Linuxin ydin sisältää tuen versiosta 2.6.33 alkaen; komento välitetään perille mikäli käytössä on ext4-tiedostojärjestelmä ”discard”-valinnalla.

TRIM-komentoa ei sen alkuperäisessä määritelmässä voinut suorittaa asynkronisesti, mikä tarkoitti ettei sitä voinut asettaa jonoon levylle kohdistettujen muiden toimintojen kanssa. Jono täytyi tyhjentää ensin, mikä rajoitti suorituskykyä. Uudemmassa SATA 3.1 -standardissa tätä ongelmaa ei ole: TRIM-komento voidaan lisätä muiden komentojen sekaan.[15]

Jotkut SSD-levyt tulevat toimeen myös kokonaan ilman TRIM:iä, mikäli niillä on paljon "yliprovisiota", toisin sanoen ylimääräistä piilotilaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Harris, Robin: SSD reliability in the real world: Google’s experience ZDNet. 25.2.2016. Viitattu 20.3.2016.
 2. Frucci, Adam: Adding a 64GB SSD to the Macbook Air Gizmodo. 15.1.2008. Gawker Media. Viitattu 2.7.2008. (englanniksi)
 3. Jansen, Ng: Micron Announces World’s First Native 6Gbps SATA Solid State Drive DailyTech LLC.. 2.12.2009. Viitattu 8.4.2010. (englanniksi)
 4. Kerekes, Zsolt: RAM Cache Ratios in Flash SSDs Storagesearch. heinäkuu 2009. Viitattu 25.1.2010. (englanniksi)
 5. Hruska, Joel: SSDs in 2008: fast speeds (200MB/sec) over price cuts Ars Technica. 14.3.2008. Condé Nast. Viitattu 1.2.2015. (englanniksi)
 6. storagesearch.com: Increasing Flash SSD Reliability storagesearch.com. Viitattu 2.7.2008. (englanniksi)
 7. electronicsweekly.com - David Manners: Serious SSDs Look Possible electronicsweekly.com. 26.6.2007. Viitattu 2.7.2008. (englanniksi)
 8. Vättö, Kristian: Samsung SSD 840: Testing the Endurance of TLC NAND Anandtech. Viitattu 2.11.2017.
 9. anandtech.com - Anand Lal Shimpi: Intel & Micron Announce 25nm NAND Flash Production anandtech.com. 30.1.2010. Viitattu 1.2.2015. (englanniksi)
 10. muropaketti.com - Ville Suvanto: Samsung julkaisi 840 EVO -SSD-asemat muropaketti.com. 18.7.2013. Viitattu 1.2.2015. (suomeksi)
 11. storagesearch.com - Zsolt Kerekes: Sugaring flash for the enterprise 10 years of enterprise flash storagesearch.com. Viitattu 2.7.2008. (englanniksi)
 12. hardware.fi - Matti Vähäkainu: Kiintolevyn vaihtaminen SSD-levyyn hardware.fi. 22.2.2011. Viitattu 1.11.2011. (suomeksi)
 13. applegazette.com - Tanner Godarzi: OS X Lion Adds Better SSD Support applegazette.com. 26.2.2011. Viitattu 1.11.2011. (englanniksi)
 14. pcworld.com: How to stretch the life of your SSD storage pcworld.com. Viitattu 1.2.2015. (englanniksi)
 15. techreport.com - Cyril Kowaliski: SATA 3.1 spec brings swap standard, improved TRIM techreport.com. 18.7.2011. Viitattu 1.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]