Ero sivun ”Ryūhō” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Viherio (keskustelu | muokkaukset)
p w
KLBot2 (keskustelu | muokkaukset)
p Botti poisti 10 Wikidatan sivulle d:Q951459 siirrettyä kielilinkkiä
Rivi 13: Rivi 13:
[[Luokka:Japanilaiset toisen maailmansodan lentotukialukset]]
[[Luokka:Japanilaiset toisen maailmansodan lentotukialukset]]
[[Luokka:Keisarillisen Japanin laivaston lentotukialukset]]
[[Luokka:Keisarillisen Japanin laivaston lentotukialukset]]

[[cs:Rjúhó]]
[[de:Ryūhō]]
[[en:Japanese aircraft carrier Ryūhō]]
[[es:Ryūhō (1942)]]
[[fr:Ryūhō]]
[[ja:龍鳳 (空母)]]
[[ru:Рюхо (авианосец)]]
[[sr:Јапански носач авиона Рјухо]]
[[vi:Ryūhō (tàu sân bay Nhật)]]
[[zh:龍鳳號航空母艦]]

Versio 19. kesäkuuta 2013 kello 04.16

Ryūhō vuonna 1945

Ryūhō oli Keisarillisen Japanin laivaston kevyt lentotukialus toisessa maailmansodassa. Aluksen köli laskettiin vesille 12. huhtikuuta 1932. Alus valmistui 16. marraskuuta 1933 ja se toimi alunperin sukellusveneiden tukialuksena Taigei-nimellä. Alus poistettiin käytöstä joulukuussa 1941 ja muunnettiin lentotukialukseksi. Alus oli ainoa suurehko sota-alus, joka vaurioitui Doolittlen iskussa 18. huhtikuuta 1942 ollessaan Yokosukassa. Alus otettiin uudelleen käyttöön 30. marraskuuta 1942 Ryūhō-nimellä.

Ryūhōon osui USS Drumin ampuma torpedo 12. joulukuuta ja alus palasi Yokosukaan korjattavaksi. Alus osallistui lukuisiin joukkojen ja lentokoneidenkuljetustehtäviin tyynenmeren saarilla. Ryūhō osallistui Filippiinienmeren taisteluun, jossa USS Enterprisen pommikoneet aiheuttivat lieviä vaurioita. Samalla lähes kaikki aluksen lentokoneet ammuttiin alas.

Ryūhō oli Taiwanilla 31. joulukuuta 1944 purkamassa lastiaan yhdysvaltalaisten pommikoneiden pommittaessa saarta, mutta selvisi vahingoittumatta ampuen yhden koneen alas. Ryūhō oli viimeinen japanilainen lentotukialus, jonka uskalsi purjehtia kotivesien ulkopuolella saavuttuaan Kureen 18. tammikuuta 1945. Ryūhō oli Kuren lähistöllä kun kaupunkia pommitettiin 19. maaliskuuta. Iskussa Ryūhō sai osuman lentokannelle ja kattilahuoneeseen vaurioituen pahasti. 20. merimiestä menehtyi iskussa. Alus poistettiin laivaston listalta 30. marraskuuta ja romutettiin vuonna 1946.

Lähteet

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.