Ero sivun ”Izanaki” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
912 merkkiä lisätty ,  16 vuotta sitten
lähde - en wiki
pEi muokkausyhteenvetoa
(lähde - en wiki)
'''Izanagi''' ([[Katakana]]: イザナギノミコト, [[Kanji]]: (''Kojikissa'') 伊邪那岐命, (''Nihonshokissa'') 伊弉諾神; joskus myös 伊弉諾尊) on japanilaisessa [[shintolaisuus|shinto]]-uskonnossa ensimmäinen [[Jumala]] joka loi maan. Hän on [[Amaterasu]]n, auringonjumalan, Tsuki-yomin[[Tsukiyomi]]n, kuun jumalan, ja Ilkeän Susanon[[Susano]]n isä.
 
Tarina kertoo, että hän ja hänen vaimonsa Izanami synnyttivät monia saaria, jumaluuksia ja japanilaisten esi-isiä. Kerran Izanagi katsoi vaimoaan ennenaikaisesti hän näkee vaimonsa hirviömäisen ja helvetillisen olomuodon. Izanami häpeää ja raivostuu miehelleen uhaten tappaa hänet. Kun tappoyritys epäonnistuu hän lupaa surmata tuhat Izanagin kansan jäsentä joka päivä. Tähän jumala vastaa, että heitä syntyy 1,500 joka päivä.
{{minitynkä}}
 
Kun Izanami kuoli synnytyksessä, Izanagi yritti hakea hänet takaisin [[Yomi]]sta eli kuolleiden valtakunnasta, mutta epäonnistui. Kun jumala palasi ja hänelle suoritettiin puhdistava rituaali niin Amaterasu syntyi hänen vasemmasta silmästään, Tsukiyomi oikeasta ja Susano hänen nenästään.
 
{{Tynkä/Uskonto}}
 
[[Luokka:Japani]]
200

muokkausta

Navigointivalikko