Ero sivun ”BBC” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Thijs!bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: kk:Би-Би-Си
Rivi 44: Rivi 44:
== BBC:n televisiokanavat ==
== BBC:n televisiokanavat ==
[[Kuva:BBC Television Centre.JPG|thumb|BBC:n televisiokeskus Lontoossa.]]
[[Kuva:BBC Television Centre.JPG|thumb|BBC:n televisiokeskus Lontoossa.]]
=== Kanavat Isossa-Britanniassa ===
=== Kanavat Iso-Britanniassa ===
[[Yhdistynyt kuningaskunta|Isossa-Britanniassa]] BBC:n toiminta rahoitetaan televisioluvilla. Kaikki kanavat ovat nähtävissä ilmaiseksi digitaalisesti. [[BBC One]] ja [[BBC Two]] näkyvät analogisena koko maassa.
[[Yhdistynyt kuningaskunta|Isossa-Britanniassa]] BBC:n toiminta rahoitetaan televisioluvilla. Kaikki kanavat ovat nähtävissä ilmaiseksi digitaalisesti. [[BBC One]] ja [[BBC Two]] näkyvät analogisena koko maassa.



Versio 6. syyskuuta 2011 kello 15.34

British Broadcasting Corporation (BBC)
Tunnuslause "Nation Shall Speak Peace Unto Nation"
Perustettu 1922 (radio)
1927 (yhtiö)
1932 (televisio)
Puheenjohtaja Sir Michael Lyons
Avainhenkilöt Sir John Reith (perustaja)
Mark Thompson (pääjohtaja)
Toiminta-alue Yhdistynyt kuningaskunta Yhdistynyt kuningaskunta, koko maailma
Toimiala Viestintä
Kotisivu www.bbc.co.uk

BBC [laus. engl. sanana biːbiːˈsiː] (British Broadcasting Corporation) on Ison-Britannian julkinen, vuonna 1922 perustettu yleisradioyhtiö ja tuotantoyhtiö. Yhtiöllä on useita radio- ja televisiokanavia, ja se on todennäköisesti maailman tunnetuin yleisradioyhtiö. BBC käynnisti säännölliset televisiolähetykset ensimmäisenä maailmassa vuonna 1936 ja BBC:n radio- ja televisioteitse välitettyjä uutislähetyksiä katsotaan ympäri maailmaa. Yritys on alallaan maailman suurin.

BBC työllistää pelkästään Isossa-Britanniassa noin 26 000 ihmistä. BBC:n motto on "Nation Shall Speak Peace Unto Nation".

Historia

Alun perin yhtiön perusti joukko tietoliikenneyrityksiä lokakuussa vuonna 1922 tarjoamaan kokeellisesti radiolähetyksiä. Tästä radioyhtiöstä tuli British Broadcasting Corporation vuonna 1927 ja ensimmäisenä pääjohtajana toimi John Reith.

Ensimmäinen radiolähetys lähetettiin 14. marraskuuta 1922 Lontoon Marconi Housesta. Jo seuraavana päivänä 15. marraskuuta BBC:n lähetyksiä saattoi kuunnella myös Birminghamista ja Manchesterista. Vuoteen 1925 mennessä BBC kuului lähes koko Britanniassa.

BBC:llä ei ollut kilpailijoita, kunnes vuonna 1955 toimintansa aloitti mainosrahoitteinen ja itsenäinen ITV. BBC:n radiomonopoli säilyi silti 1970-luvulle saakka.

BBC:n ensimmäinen televisiolähetys oli vuonna 1932, ja vuodesta 1936 alkaen tv-lähetyksistä tuli säännöllisiä, kaksi tuntia päivittäin. Värilliset tv-lähetykset alkoivat BBC:llä 1. heinäkuuta 1967 BBC Two -kanavalla.

1980-luvulla BBC The Mighty Micro -sarjan jälkeen BBC julkaisi oman BASIC-tulkkia käyttävän kotimikronsa. Ensimmäinen BBC Micro julkaistiin loppuvuodesta 1981 ja sitä myytiin aina vuoteen 1986. Laitetta käytettiin erityisesti Ison-Britannian kouluissa.

Talous

Suurin osa BBC:n rahoituksesta tulee televisiolupamaksujen kautta, joka on Britanniassa 131,50 puntaa vuodessa,.[1] BBC:n budjetti on 2006/2007 3,3 miljardia englannin puntaa.[2][3]

BBC:n televisiokanavat

BBC:n televisiokeskus Lontoossa.

Kanavat Iso-Britanniassa

Isossa-Britanniassa BBC:n toiminta rahoitetaan televisioluvilla. Kaikki kanavat ovat nähtävissä ilmaiseksi digitaalisesti. BBC One ja BBC Two näkyvät analogisena koko maassa.

Kansainväliset kanavat

BBC Broadcasting House.

BBC Worldwide ylläpitää BBC:n kansainvälisiä kanavia, joista tunnetuimmat ovat uutiskanava BBC World ja viihdekanava BBC Entertainment. Poikkeuksellisesti ulkomailla näkyviä kanavia rahoitetaan mainostuloilla. 11. maaliskuuta 2008 BBC aloitti ensimmäisen arabiankielisen televisiokanavansa, BBC Arabic Televisionin.[4]

BBC:n osittain omistamat kanavat:

Radiokanavat

BBCn pääradiokanavat ovat Radio 1, Radio 2 (Britannian kuunnelluin radiokanava), Radio 3 (erikoismusiikkia), Radio 4 ja Radio Five Live (24/7 uutisia, urheilua ja puhetta). Kansainvälisesti tunnetuin BBC:n radiokanava lienee BBC World Service. BBC:llä on myös useita paikalliskanavia. BBC:llä on myös oma radiokuuntelijoille suunnattu aikakauslehti, Radio Times.

BBC:n lähetyskulujen jakauma 2005-2006

Lähteet

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta BBC.

Malline:Link GA