Ero sivun ”Ylinumeroituva joukko” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: eo:Nekalkulebla aro
CocuBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.6.1) (Botti lisäsi: simple:Uncountable set
Rivi 29: Rivi 29:
[[pt:Conjunto não enumerável]]
[[pt:Conjunto não enumerável]]
[[ru:Счётное множество#Связанные понятия]]
[[ru:Счётное множество#Связанные понятия]]
[[simple:Uncountable set]]
[[sk:Nespočítateľná množina]]
[[sk:Nespočítateľná množina]]
[[sv:Överuppräknelig]]
[[sv:Överuppräknelig]]

Versio 22. kesäkuuta 2011 kello 22.03

Ylinumeroituva joukko on matematiikassa joukko, joka ei ole numeroituva. Kansantajuisesti ylinumeroituvuus tarkoittaa sitä, että joukon alkioita ei voi järjestää (mahdollisesti loputtomaksi) jonoksi.

Numeroituvuus tarkoittaa, että joukon mahtavuus on äärellinen tai numeroituvasti ääretön. Tästä seuraa, että kaikki ylinumeroituvat joukot ovat äärettömiä. Ylinumeroituvan joukon mahtavuus on aidosti suurempi kuin , luonnollisten lukujen joukon mahtavuus.

Määritelmä

Joukko S on ylinumeroituva jos ja vain jos ei ole olemassa surjektiota

Esimerkki ylinumeroituvasta joukosta on reaalilukujen joukko . Se voidaan todistaa ylinumeroituvaksi Cantorin diagonaaliargumentilla; samanlaista tekniikkaa voidaan käyttää myös monien muiden joukkojen ylinumeroituvuuden osoittamiseen. Joukon . mahtavuutta merkitään usein . Toinen ylinumeroituva joukko on kaikkien luonnollisten lukujen joukon osajoukkojen joukko eli luonnollisten lukujen joukon potenssijoukko . Sen voidaan osoittaa olevan yhtä mahtava kuin .

Kaikki ylinumeroituvat joukot eivät kuitenkaan ole samankokoisia. Kolmas esimerkki ylinumeroituvasta joukosta on kaikkien funktioiden f : .→. joukko. Tämä joukko on vielä reaalilukujenkin joukkoa "ylinumeroituvampi". Sen mahtavuutta merkitään , joka on suurempi kuin .

Ei kuitenkaan voi sanoa, että reaalilukuja olisi enemmän kuin vaikkapa kokonaislukuja, koska molempia on äärettömästi. Sen sijaan reaalilukujen joukko on kokonaislukujen joukkoa tiheämpi.