Vittu

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 21. lokakuuta 2005 kello 00.17 käyttäjän 195.237.33.220 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vittu on suomenkielinen kirosana, joka kuvaa alunperin naisen emätintä. Sana on vanhaa perua, mutta se on varsinkin nykynuorison alatyylisen kielenkäytön ehkä yleisin ilmentymä.

Vanhassa kielessä vittu tarkoitti lapsia synnyttänyttä naisen emätintä, mutta ei kuitenkaan välttämättä halventavassa mielessä. Vittu oli voimallinen elin, sillä se oli saattanut maailmaan uusia ihmisiä. Kirjasta Populäärimusiikkia Vittulajänkältä tunnetuksi tullut Vittula on saanut nimensä alueen suuresta syntyvyydestä. Muitakin vittu-paikannimiä on ilmeisesti kansan suusta annettu, mutta yleensä viralliset tahot ovat vaihtaneet toiset nimet tilalle.

Koska vittu-sana koetaan nykyisin erittäin arvolatautuneeksi ja voimakkaaksi, sille on useita eufemismeja. Normaalisti puhutaan v-sanasta, kun taas artikulatorisesti lähempänä ovat fidu ja sviddu. Myös ruotsalaisperäistä fitta-sanaa kuulee käytettävän. Samantapainen, mutta huomattavasti lievempi (ilmeisesti sanan hitsi kanssa sulautunut) termi on vitsi.

Vituke on vittu-sanasta johdettu kirosana. Sanana vituke viittaa "vitun korvikkeeseen" ja ilmaisuna on astetta lievempi korvaava kirosana kuin alkuperäinen v-sana.

Sanaa käytetään myös osana joitakin pitempiä alatyylisiä ilmauksia, kuten "Vitulla päähän". Usein myös epämiellyttävää henkilöä voidaan kehottaa "painumaan/suksimaan vittuun" tahi "haistamaan vittua". Turhautumista taikka suuttumusta tarkoitetaan "vittuuntunut" taikka "vituttaa" -ilmaisulla.

"Alli pamautti vittua mapilla" on yksi suomen kielen tunnetuimmista, mutta myös irstaimmista palindromeista.

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.