Populäärimusiikkia Vittulajänkältä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Populäärimusiikkia Vittulajänkältä
Populärmusik från Vittula
Kirjan suomenkielisen version kansi
Kirjan suomenkielisen version kansi
Alkuperäisteos
Kirjailija Mikael Niemi
Kieli ruotsi
Genre huumori, kehitysromaani
Julkaistu 2000
Suomennos
Suomentaja Outi Menna
Kustantaja Like
Julkaistu 2001
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 267
ISBN 951-578-878-1
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä (ruots. Populärmusik från Vittula) on Mikael Niemen vuonna 2000 kirjoittama romaani, josta on tehty näytelmä- ja elokuvaversiot. Kirja kertoo Ruotsin Pajalasta kotoisin olevan pojan kasvutarinan aikuiseksi kaikkine siihen kuuluvine vaiheineen. Ensimmäisen kerran kirja ilmestyi suomeksi vuonna 2001. Kirja on saanut lukuisia tunnustuksia ja se on ollut pohjoismaissa huomattava myyntimenestys. Kirja oli Mikael Niemen läpimurtoteos.[1][2][3]

Kirjan tapahtumaympäristönä kuvataan Ruotsin pohjoisosassa sijaitsevan Norrbottenin pientä kuntaa Pajalaa minäkertojana toimivan Matti-pojan silmin. Kirja kuvailee tarkasti elämää 19601970-lukujen Ruotsin jo vaurastuneessa yhteiskunnassa, jossa ihmiset materiaalisen puutteen sijasta kärsivät syrjäisen pikkukunnan asukkaina identiteetin puutteesta ja tuntevat itsensä alempiarvoiseksi verrattuna "oikean Ruotsin" ihmisiin.

Kirjan nimi herättää kysymyksiä, mutta se liittyy hyvin olennaisesti juonen sisältöön. Vittulajänkä on eräs Pajalan osa, joka sai kutsumanimensä sen lapsirikkauden vuoksi. Muita kirjassa mainittuja paikkoja Pajalassa ovat mm. Paskajänkä ja Teksas.

Juonen pääkohtia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Matin elämässä tapahtuu ensimmäinen murros kun kotikatu saa öljysorapäällysteen 1960-luvulla. Hänestä tuntuu, että koko maailma avautui sen myötä. Matti saa ystävän Niila-pojasta jonka koti on vahvasti lestadiolainen.

Musiikki tulee Matin elämään Niilan saatua Amerikan serkuiltaan lahjaksi Beatlesin singlen "Rock 'n' Roll Music". Levysoitinta ei Niilan syvästi uskonnollisessa kodissa ole, eikä hänen ankara isänsä edes sallisi levyn tuomista taloon. Matin sisarella on levysoitin, ja pojat kuuntelevat sillä levyä salaa. Tämän levyn kuultuaan he ymmärsivät, että jotain heissä on peruuttamattomasti muuttunut eikä paluuta entiseen ole.

Kouluun tullut uusi musiikinopettaja Greger onnistuu jalostamaan Matissa ja Niilassa piilevät kyvyt bändiksi, ja heidän itseluottamuksensa saa lujitusta. Greger on Skånesta tullut, työtapaturmassa kaikki muut oikean käden sormensa paitsi peukalon menettänyt mies, joka on hankkinut uuden ammatin. Tämä omaa murrettaan vahvasti puhuva mies osoittautuu varsinaiseksi kitaravirtuoosiksi ja nousee poikien mielessä lähes yliluonnolliseen asemaan. Musiikki kuljettaa tarinaa poikien kypsyessä miehiksi, ja lopulta pojat tulevat tienristeykseen; tämä on kirjassa esitetty myös konkreettisesti. Valintaa miettiessään he heittäytyvät risteykseen tuijottamaan tähtitaivasta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä-kirjan kustantajana Suomessa on Like-kustannus. Kirja julkaistiin Ruotsissa vuonna 2000 ja Suomessa vuotta myöhemmin. Kirjan on kääntänyt Outi Menna.[1]

  1. a b Populäärimusiikkia Vittulajänkältä Finna. Viitattu 16.3.2024.
  2. Populäärimusiikkia Vittulajänkältä Rovaniemen Teatteri. Viitattu 16.3.2024.
  3. Populäärimusiikkia Vittulajänkältä (elokuvan esittely) Yle Areena. Viitattu 16.3.2024.