Kas-Pin

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 30. tammikuuta 2014 kello 14.45 käyttäjän Jafeluv (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kas-pin on hankasalmelaisen Kaarlo Valkosen esittelemä suomalainen taistelulaji, joka yhdistää puukkotekniikoita ja itämaisia taistelutekniikoita.[1] Lajilla on Valkosen mukaan pitkä historia, mutta sen alkuperästä ja muusta historiasta ei ole tuotu julkisuuteen muuta kuin Valkosen kertomukset.

Eri puolille Suomea on kerrottu nimettyn seitsemän Valkosen valtuuttamaa kas-pin-opettajaa. lähde?

Tarinat lajin historiasta

Valkosen kertomien tarinoiden mukaan kas-pin-taistelutaito on kulkenut Valkosen suvussa vuosisatoja, yli 30 sukupolven ajan.[1] Tällöin lajin historia ulottuisi noin 1100-luvulle saakka. Lajille luonteenomaisia aseita olisi samojen tarinoiden mukaan käytetty jo 1500- ja 1600-luvulla. Edelleen tarinat kertovat seppä Jon Valkosen käyneen opettamassa Kiinassa muun muassa lehtipellin taontaa ilman saumaa. Tarinoiden mukaan suomalaisten sotataitojen kehittymiseen johtivat alituiset sodat venäläisiä vastaan. lähde?

1800-luvulla vaihdettiin kas-pin-tarinoiden mukaan tietoja ja oppeja kiinalaisten ja tiibetiläisten mestareiden kanssa. Kiinassa puhuttiin näiden tarinoiden mukaan tulivalkean kansan eli pohjoisen kansan taistelutaidosta, jolla olisi tarkoitettu suomalaisia ja suomalaista sotataitoa. Yksi näistä suomalaisista taidoista olisi ollut nimenomaan Valkosen suvun kas-pin-taistelumenetelmä. Nykymuotoonsa lajin ovat näiden tarinoiden mukaan kehittäneet suomalaiset naiset neljän sukupolven aikana miesten ollessa sotimassa. lähde?

Valkosen kotipaikkakunnalla näihin tarinoihin suhtaudutaan hyvin epäilevästi [1], eikä niille olekaan muuta lähdettä kuin Kaarlo Valkosen kertomukset.

Lähteet

  1. a b c Tosi tarina: Viimeinen soturi – YLE TV1, Tiistai 16.9.2008 klo 20.00 (ohjelman esittely YLE:n sivuilla)

Aiheesta muualla

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.